Разказ за ужаса в една от най-засегнатите държави на лекар от Ломбардия

Защо епидемията от коронавирус се оказа такава катастрофа в Северна Италия? Един от лекарите на първа линия дава обяснение за големия брой жертви и разкрива лошо планиране на действията на здравните власти.

Има ли полза от затегнатите мерки срещу коронавируса по света?

Италия e държавата с най-много починали от COVID-19. Сред основните причини за това един от лекарите в епицентъра на събитията сочи лошата организация на оказаната помощ на най-нуждаещите се, както и липсата на подоготовка за подобна епидемия.

"По мое скромно мнение, стотици починаха поради липсата на елементарна лекарска грижа. Какво стана всъщност - лекарите започнаха да посещават по домовете им най-възрастните и най-болните, които не могат да се движат. Медиците не бяха подготвени и отидоха без предпазни средства. Много от тях на свой ред се заразиха и трябваше да бъдат поставени под карантина. Нямаше кой да ги смени. Те започнаха да консултират пациентите си само по телефона. Това се оказа крайно неефективно. Други лекари видяха как колегите им се заразяват, някои дори починаха. Това ги наплаши и понеже и екипировката, която им беше осигурена, беше крайно недостатъчна, те също спряха обиколките и грижата за най-уязвимите", обясни Рикардо Мунда, лекар от Ломбардия.

ДОБРИ НОВИНИ: Спад в броя на заразените и починалите с COVID-19 в Испания и Италия

Ситуацията, описана от доктор Мунда, дава основания да се смята, че реалният брой на починалите в най-засегнатата община - Бергамо, може да е много по-висок от обявения официално. Данните сочат 2060 починали. Италиански медии пишат, че вероятно ще се окажат два пъти повече.

"Болните хората си останаха по домовете и бяха посещавани от лекар, само когато положението им толкова се беше влошило, че се нуждаеха от незабавна хоспитализация и реанимация. Според мен, много от тях дори не бяха виждали лекар, докато не станат съвсем зле, просто защото нямаше лекари. Не става дума само за недостиг на легла в болниците. Става дума за недостиг на медицински работници, които да вършат работа. Практически - нямаме достатъчно лекари", смята д-р Мунда.

„Темата на NOVA“: Очи в очи със заразата

Ситуацията в Италия продължава да е тежка. Въпреки че броят на новозаразените и починалите спада, болестта далеч не си е отишла, а здравната система отдавна е надхвърлила капацитета си.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП