Той коментира и това дали насочването на публични средства за строителство е добър подход за излизане от кризата

Финансовото министерство излезе с предложение над 340 млн. лева да бъдат насочени на два пъти към микрофирми и средни предприятия. Бившият финансов министър Симеон Дянков коментира в ефира на „Здравей, България” тази мярка, както и останалите, които страната ни предприема по време на кризата покрай пандемията.

„На този етап е добре да се подпомагат вече и конкретно фирмите, защото първоначалната стъпка за запазване на работните места беше правилна”, посочи Дянков.

Синдикатите и бизнесът готвят общ пакет с икономически и социални мерки

Той коментира и дали програмата за саниране и насочването на публични средства за строителство и инфраструктура е добър подход за излизане от кризата. „Не е време за това сега. При миналата криза, когато липсваше само потреблението, трябваше парите да се дадат на домакинствата – това беше добра идея за големи публични проекти. Тази криза е различна и тя е на потреблението и на предлагането”, обясни бившият финансов министър.

Може ли строителството да се окаже движеща сила за икономиката?

Той е на мнение, че трябва да се подпомагат главно български фирми – тези, за които е известно за кого работят. „От гледна точка на това дали да се подкрепят компании в големи сектори или с определени показатели - не е време за това. Трябва да се подпомагат всички фирми, защото ние не знаем кога кризата ще свърши и кои сектори ще са засегнати. Няма как някой чиновник или човек в банка да каже – тази фирма е добра, а друга не”, каза още Дянков.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.