Решението за тържественото изпращане в дворовете на училищата беше взето след среща с премиера

Тържествено изпращане на абитуриентите в дворовете на училищата все пак ще има. Решението беше взето вчера след среща на дванайсетокласници с премиера Бойко Борисов. До него зрелостниците изпратиха писмо с молба да бъде разрешено да се сбогуват с училището и учителите си. А при какви мерки това да се случи, беше възложено на две министерства – здравното и образователното.

Ще има тържествено изпращане на зрелостниците

Част от дванайсетокласниците, които се срещнаха с премиера Бойко Борисов и благодарение на чиито усилия абитуриентите в цялата страна ще могат да имат тържествено изпращане в училищата въпреки ситуацията с коронавируса, споделят, че идеята е приета много съпричастно.

"Безкрайно съм благодарна на премиера, че взе това решение. Това са моменти на радост, тъга, успехи, неуспехи, много ценни моменти", заяви Симона Бонева,  която поде инициативата.

Предимства и недостатъци на дистанционното обучение

"Абсолютно сме категорични, че трябва да опазим живота и здравето както на всички деца, така и на всички родители и учители. Обмисляме много внимателно как да направим това тържествено изпращане, което е толкова важно за учениците. Има няколко правила, които са подготвени, но все още се обсъждат. Най-важно е това събитие да е на открито, да бъде на достатъчно голямо разстояние и на обособени зони за отделните класове. Да няма физически допир между учениците и всички да бъдат с предпазни маски и ръкавици", обясни Грета Ганчева от МОН. От министерството препоръчват изпращането да се случи след провеждането на матурите. Всяко училище има право да избере дали да проведе такова мероприятие, както и да състави план и правила за провеждането му.

 

 

Изпитите след 7 и 12 клас – през юни (ОБЗОР)

Директорът на 18 СОУ в София Величка Стойчева увери, че в учебното заведение вече има изготвен план, но ще изчакат и мерките на МОН. Предвидено е да присъстват само двама учители по физкултура, които да следят за организацията. Директорът и класните ръководители планират да не присъстват, а да се обърнат към учениците чрез видеообръщение. Някои ученици също предпочитат да не присъстват на изпращането, защото смятат, че по този начин ще застрашат живота и здравето на учители и родители си.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.