Това заяви министърът на икономиката в студиото на „Здравей, България”

Целта на „Държавната петролна компания” е тя да бъде коректен партньор и играч в сектора. Идеята на правителството е през нея обществото да получава по-бърза и правилна информация относно количеството и качеството на петрола. Това заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на икономиката Емил Караниколов.

Внасят законопроекта за държавните бензиностанции

„През годините много често се е случвало, когато цената на горивата се вдига, автоматично много бързо и в България се повишава. Респективно обаче, когато пада – имаме от 14 дни до един месец срок, в който стойността се понижава. Считаме, че това не е толкова рационално. Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина”, обясни още той. 

Той допълни, че в държавните бензиностанции ще има стандарт за качество, който се надява оттук нататък да се съблюдава от всички. „Към момента проблем с качеството на горивата няма. Постоянно се извършват проверки, но знаете, че на определени етапи по-малки играчи често създават проблеми на автомобилите ни”, информира Караниколов. 

Бизнесът и синдикатите със сближени позиции за мерките срещу кризата

Визията на държавата е бензиностанциите да се разположат в големите областни центрове, за да бъдат балансьор в градовете. „Считаме обаче, че те трябва да се изградят и на локации, където липсват места за зареждане или няма конкуренция”, каза министърът.

 

 

Той беше категоричен, че държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент. „Никой в пазарна икономика не бяга от конкурент, който спазва правилата. Мисля, че малките производители ще имат изключителен интерес държавата да влезе в този сектор. През това дружество ще гарантираме и количествата резерв”, допълни той.

Колко ще струва изграждането на държавните колонки все още не е ясно. „Съвсем скоро ще излезе проектът на закона, с анализите към него. Различни са хипотезите като стойност. Трябва да направим модела, формата, логото и да имаме ясна концепция как ще действаме”, обяви Караниколов.

ДЪРЖАВНИ БЕНЗИНОСТАНЦИИ: Как би изглеждала идеята на правителството?

Придобиването на готова изградена мрежа от бензиностанции не влиза в плановете на държавата, обяви ресорният министър и допълни, че не счита, че има такава, която ще покрие големите градове и районите, в които липсват обекти за зареждане. 

Най-краткият срок, в който може да заработят новите държавни бензиностанции, след като бъдат гласувани законово, е между 6 и 9 месеца. Желаните 100 обекта биха били факт след около 2 години.

Коментара на Емил Караниколов за намаляването на ДДС за част от услугите гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.