Според д-р Ива Христова в момента не може да се говори за втора вълна

„Случаите нарастват, но е добре, че те са на огнища. Нямаме широко разпространение, което е важно. Ако го имахме, цялата страна щеше да "пламне". Случаите са на клъстери, което показва, че там където не се спазват мерките, този вирус води до усложнена обстановка”, заяви зам.-шефът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Ива Христова в ефира на „Здравей, България”.

Рекорден брой новозаразени с коронавирус за 24 часа у нас

Според нея в момента не може да се говори за втора вълна, защото епидемията е под контрол. Очаквано е на отделни места да има епидемични взривове, възможно е това да се случва и за в бъдеще.

„Основното е – когато има работници, които не се чувстват добре, да си останат вкъщи, да потърсят личния лекар, да се карантинират. Хората и другите около тях вероятно са били близки. Така от единични случаи се е стигнало до това огнище”, смята Христова.

ЗАРАДИ ЗАРАЗЕН ЛЕКАР: Тестват всички медици от болницата в Нова Загора

Тя е на мнение, че с разхлабването на мерките се е създало фалшиво усещане, че всичко е ликвидирано.

„Направени са страшно много изследвания, за да се стигне до тази висока бройка, което неминуемо е свързано. Много бързо са издирени всички контактни на заразените, така че можем да говорим за по-пълна картина на заболеваемостта”, обясни Христова.

Целия разговор с д-р Ива Христова гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК