Българите отново преминават границата само след показване на лична карта

Гръцките власти облекчиха режима на влизане на граждани от ЕС в страната. Те прецениха, че стопроцентовият контрол за гражданите на Европейския съюз вече не е нужен. Така българите вече отново преминават границата само след показване на лична карта.

Гърция затегна контрола за влизане на българи (ВИДЕО)

Забавянето се случва само при проверките на сръбските туристи, които се оказаха изключително много на ГКПП „Кулата”. Те трябва да представят адреса, на който ще отседнат в Гърция. На много от тях се правят и тестове за коронавирус.

Към момента преминаването през границата се случва много по-бързо в сравнение с по-рано, когато важеше стопроцентовия контрол на гражданите.

Километрични опашки на границата с Гърция тази нощ

По-рано днес чакането на „Кулата” беше изключително дълго, хората стояха по 4-5 часа, за да достигнат границата. Причината бе именно решението на гръцките власти за 100% контрол на границата. Данните на всички преминаващи се записват на компютър, а с това се занимаваха само трима полицаи, които не можеха да смогнат.

„Пълен абсурд, магистрали правим, не можем на две КПП-та да сложим десет човека да работят и готово”, коментира един от тях.

„Може и да ни саботират да не ходим в Гърция, а има и вероятност да е просто лоша организацията”, каза мъж, чакащ на границата.

5 часа в опашката останаха и болни хора, които накрая не издържаха и тръгнаха в насрещното платно, тъкмо преди граничния пункт. „Аз съм раково-болнаи с инсулт. Въпреки това, не ме пускат да мина границата. Полицаите ме пуснаха да мина, а аз вече 5 часа не мога да мръдна”, коментира една от чакащите.

За по два метра преднина шофьорите започнаха и да се карат. Когато търпението на много от чакащите взе да свършва, полицията предложи коридор на тези, които искат да напуснат колоната и да се върнат обратно към столицата. Въпреки това настана хаос, а над 20-часовото чакане за шофьорите на камиони да преминат границата завърши със забрана да влязат в Гърция.

В следобедните часове екипи от община Петрич раздаваха вода на чакащите в дългата колона.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.