Това съобщи здравният министър

Български екип е близо до откриване на лекарство срещу коронавируса. Това съобщи на брифинг в здравното министерство министър Кирил Ананиев. 

"През май стартира клинично изпитване с "Ивермектин". До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България", уточни изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

 

Кирилов посочи, че България е била първата държава в ЕС, която стартира такова изследване. Той допълни, че желанието на медицинските специалисти е да бъдат добавени нови болници и още пациенти. 

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата поясни, че медикаментът "Ивермектин" се използва от десетки години при инфекции, предизвикани от паразити. „Той е с познат профил на безопасност. По отношение на самото клинично изпитване – в края на месеца, след като са готови първичните данни и техният анализ, ще можем да оповестим повече информация”, допълни Кирилов. 

Той разясни и процедурата по клинично изпитване: „В едното рамо пациентите получават от лекарствения продукт, а в другото плацебо. Както са стандартните клинични изпитвания”. 

Здравните власти имат надежда, че препаратът, който се използва основно във ветеринарната медицина, може да се окаже ключ към борбата с коронавируса. Но в същото време остават и притесненията, които имат и за всички други тествани до момента лекарства.

„Всеки лекарствен продукт има показания и противопоказания. Ако не се съобразяват противопоказанията и се прилага на пациентите, на които не е подходящо, логично е да се получат нежелание лекарствени реакции и усложнения”, обясни Богдан Кирилов.

Още пролетта ветеринарите предупредиха, че лекарството може да бъде опасно. Затова и експертите са категорични, че не трябва да опитваме самолечение с препарата. В момента „Ивермектин” се тества също в Испания, Бразилия и САЩ. До момента обаче никоя от страните не разкрила какви са резултатите от изпитванията на препарата върху заразени с коронавируса пациенти.

У нас повече информация за проучването ще бъде представена в края на юли или началото на август.

Удължават извънредната епидемична обстановка (ВИДЕО)

„През последните месеци протече бурен дебат за хидроксихролохина като метод за лечение”, заяви по време на брифинга ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„В Китай това беше основното средство, с което се лекуваше COVID-19, освен още 20 други препарата. За някои имаше обнадеждаващи резултати. Единственият препарат, който като че ли се утвърди беше хидроксихлорохина”, припомни той.

„След това се разви сагата с Ремдесивир – скъп и също не утвърден за лечение, а само да спешна употреба препарат. В момента той е утвърден за лечение в САЩ, използва се и в редица европейски страни”, допълни Мутафчийски.

„Помните как СЗО прекрати боравенето с Ремдесивир. След седмица обаче се оказа, че статията за него в авторитетно издание не почива на достоверни данни, а на компютърни симулация, вместо на клинични изследвания”, каза още той.

„След това СЗО възобнови проучванията, доколкото СЗО въобще е натоварена с това. Както виждате в САЩ и у нас леченията се ръководят по начин, утвърден от гилдии, а не от СЗО. СЗО дава общите насоки за лечение и разпространение на болестта”, коментира Мутафчийски.

И допълни: „През последните два дни СЗО каза, че прекратява изследвания с хидроксихлорохин без да мотивира защо, а не защото не е надежден. Все още той не е отхвърлен като метод за лечение на заболяването”.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК