Недоволството е заради акцията на прокуратурата

Граждани излязоха на протест пред Президентството в четвъртък. При тях отиде президентът Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.  Преди това към протестиращите се присъедини и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Ние с госпожа Йотова нямаме от кого да се пазим. Скъпи българи, благодаря на всички вас днес. Българската мафия постигна невъзможното – обедини хората срещу себе си. От нас зависи да извадим мафията от изпълнителната власт, да изхвърлим мафията от прокуратурата, която е използвана от мафията за политически щит и репресии”, заяви президентът Румен Радев, който също се включи в протеста.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Според Радев мафията е безцеремонна, защото е търпяна твърде дълго. Той определи протеста като "битка за бъдещето на модерна и европейска България".

"В тази битка ще бъдем заедно - всички, които милеят за България. Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж. Ще си върнем България! Мутри, вън! ", заяви Радев.

Всички заедно сме пред президентството, за да защитим Конституцията и върховенството на закона - случилото се днес е безпрецедентен акт. Това каза Нинова за Агенция "Фокус".

"Тук сме заедно с парламентарната група, с председатели на общински организации, с младежкото обединение, всички заедно, за да защитим Конституцията и върховенството на закона. Управляващото мнозинство започна война срещу президента Радев още в първия ден на неговото избиране. Тя мина през битка в парламента, където използваха парламентарната трибуна срещу него. Изпълнителната власт в лицето на МС и премиера водят тази битка вече трета година. Срещу президента Радев тези години се водеше сериозна компроматна война. Днешният акт определяме като безпрецедентен, на нахлуване в президентската институция", каза Нинова.

"Ако има съмнение, че някой от администрацията е извършил закононарушение, нека бъде разследван. Ние уважаваме върховенството на закона, но не приемаме тази показност, тази зрелищност. Тук сме, за да защитим и президентската институция, защото войната между институциите руши държавността", подчерта тя.

Четирима задържани и двама под домашен арест след претърсванията в президентството

Демонстрацията беше организирана след акцията на прокуратурата, при която бяха претърсени два кабинета в сградата. Задържани бяха и двама служители на институцията - секретарят на държавния глава – Пламен Узунов, и Илия Милушев – съветник по сигурността и отбраната.

 

 

А в 18.30 ч. пред Министерския съвет започна и протест, организиран от съпредседателя на "Демократична България" и лидер на "Да, България" Христо Иванов, който се сля с другия протест. 

Протестиращите се преместиха пред сградата на Министерски съвет, след което поеха на шествие по улиците и булевардите в централната част на София. Шествието премина пред сградата на Съдебната палата, след което се върна отново на бул. „Цар Освободител“. Гражданите достигнаха до сградата на парламента, която беше обградена от плътен кордон от полицаи. След това демонстрантите се отправиха към Университета и достигнаха до Орлов мост. Блокадата там продължи до 22ч. След това шествието продължи из централните софийски улици.

Протестът приключи мирно, при засилено присъствие на жандармерия и полиция, но без сблъсъци.

Снимки: Георги Димитров, Булфото и БГНЕС

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.