Турция възобнови проучванията за нефт и газ в близост до гръцки остров

Гърция обвини Турция в „заплаха за мира” в Източното Средиземноморие и свика кризисна среща след като Анкара възобнови проучванията за нефт и газ в близост до гръцки остров, предава БГНЕС. 

Гръцкото външно министерство заяви, че решението на Турция да разположи изследователския кораб „Орудж рейс“ представлява „нова сериозна ескалация” и демонстрира дестабилизиращата роля на Турция.

Проучванията в богатото на газ Източно Средиземноморие са чест източник на напрежение между Турция и блок от съседи, включително Гърция, Кипър и Израел.

Гръцкото министерство заяви, че Атина „няма да приеме никакво изнудване” и „ще защитава своя суверенитет и своите суверенни права”.

Съобщението дойде след като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с военни началници и външния си министър. Кабинетът му заяви, че той е разговарял с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел по въпроса, а по-късно ще говори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Гръцки министър добави, че военноморските кораби наблюдават турския сеизмичен изследователски кораб.

„Ние сме в пълна политическа и оперативна готовност. По-голямата част от флота е готова за разполагане, когато е необходимо”, заяви държавният министър Йоргос Герапетритис по телевизия ERT.

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез по-рано написа в Twitter, че „Орудж Рейс“ е „достигнал дестинацията, където ще започне работа“, близо до остров Кастелоризо. Турция изпрати съобщение по NAVTEX, международната морска навигационна телексна система, като обяви, че корабът ще извършва дейности край остров Кастелоризо между 10 и 23 август.

Миналата седмица напрежението между Анкара и Атина отново се повиши след като Гърция и Египет подписаха споразумение за създаване на изключителна икономическа зона в региона. Турското външно министерство заяви, че „така наречената морска сделка” е „нищожна”.

Гърция, Кипър и Израел през януари подписаха споразумение за огромен проект за газопровод за транспортиране на газ от източното Средиземноморие до Европа, въпреки враждебността на Турция към споразумението.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.