Пет екипа на аварийното звено на Столичната община извършват обходи на терен

Мощна буря удари много райони на Западна България. Силен вятър, проливен дъжд и на места градушка изненадаха София и няколко други населени места. В столицата бяха получени десетки сигнали за наводнени мазета, улици и приземни етажи. А къща в Мездра бе подпалена от мълния.

Най-интензивни валежи, на места придружени с градушка, имаше в районите в северната и западна част на столицата – "Люлин", "Надежда", "Овча купел", както и "Триадица" и "Витоша". Наложи се да бъде изградена дига, за да не прелее река в центъра на града. 

 

 

От пресцентъра на общината увериха, че пет екипа на аварийната дирекция извършват обходи в града и имат готовност да реагират на сигнали. Към момента градският транспорт се движи по всичките си маршрути.

 

 

Постъпили 6 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи и счупени клони. Сигнали за наводнени мазета са постъпили от кв.“Требич“, Нови Искър и „Обеля“, а за паднали клони на дървета в Нови Искър и Триадица.

 

 

Силният вятър пречупи клони, а пороят наводни мазета и приземни етажи в няколко квартала. Наводни се и складовото помещение на емблематичен софийски ресторант, който е на близо век. Там се наложи намесата на пожарната за да бъде източена водата.

В друга точка на града, аварийни екипи започнаха спешно работа заради опасност и от преливане на Перловската река. От аварийна помощ изградиха временна  дига на реката в района на „Оборище”, тъй като нивото й се вдигна с метър и половина и има опасност от преливане

 

 

А къща в Мездра бе подпалена от мълния по-рано днес. Силната буря там порази дома на 70-годишната баба Латинка. Мълния удари и подпали къщата, в която жената живее с внука си. Всичко се случва пред очите на съседката Диана.

„Видях как мълнията се спусна за секунди. Обхвана целия покрив, а горенето се чуваше”, разказват съседи.

През това време възрастната жена била  вътре. Докато разбере какво точно се случва, съседите  я извели. Пожарникарите успели да дойдат бързо и да загасят пожара.

Съседите разказват, че пожарникарите реагирали светкавично. Разрушен е целият покрив на къщата, но няма други щети. Стихията в региона прекъсна временно тока в няколко населени места.

 

 

Жълт код е обявен в 13 области на Западна и Централна България за гръмотевични бури и валежи. Предупреждението важи за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, София област, София град, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска и Смолянска.

 

 


По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 27 и 29 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.