Водопреносната мрежа на града е на повече от половин век

В един от най-горещите дни от годината, в карловския квартал „Сушица” беше въведен воден режим. Това извади на улицата хората, за да протестират заради хроничната липса на вода до домовете им в условията на пандемия.

Защо поредна авария остави Свищов и околните села без вода?

Чешмите в домовете на хора в „Сушица” са пресъхнали. Единственото място, от което могат да наливат вода, е обществената чешма в центъра на карловския квартал.

„Пълним легени, пълним кофи, пълним всичко. Можем ли да чакаме с нетърпение да дойде водата и то някакви капки, за да се изкъпем и измием. Все едно сме в 18 век”, казват жители на квартала.

„Конституцията ни гарантира водата, защото тя е общочовешко благо”, добавят хората.

Въведеният воден режим ще задълбочи проблема, твърдят хората от населеното място, които излязоха на протест.

Емил Димитров: Опасността от голяма суша в България е все по-близо

Водопреносната мрежа на Карлово е на повече от половин век. От Общината търсят начин да свържат водопровода на Карлово с този в Сушица, но на този етап няма достатъчно средства. Друг проблем са жегите.

„Засушаването доведе до това, че водоемът не може да събере необходимото количество вода”, казва Стойо Карагенски – и.д. кмет на община Карлово.

Ако безводието продължи, жителите на населеното място се заканиха идната седмица да блокират подбалканския път София - Бургас.

Репортер: Илиян Велков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.