Учебната година започна в условия на извънредна епидемична обстановка

Първият звънец удари! Над 717 000 деца се връщат отново в клас. За първи път в историята, учебната година започна в условия на извънредна епидемична обстановка. Затова освен с учебници, децата прекрачиха прага на класната стая с маски и дезинфектанти в раниците си.  Надеждата на ученици, родители и учители е, че годината ще продължи присъствено. Образователният министър опроверга слуховете, че държавата има план да затвори отново училищата през октомври. При извънредна ситуация обаче системата е готова да реагира до 24 часа и да се премине към дистанционна форма на обучение.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Мерките, които всички училища трябва да спазват

Този 15 септември наистина ще бъде запомнен. Извънредните мерки заради пандемията обаче не успяха да помрачат празника. Денят беше много емоционален не само за тези, които за първи път влязоха в класните стаи -  силни емоции имаше и у по-големите ученици, които реално не бяха стъпвали в училище още от март. Така денят премина толкова тържествено, колкото сме свикнали да го виждаме всяка година - макар и с по-малко деца, учители и родители. И празненство, само за част от класовете.

Роклята, чорапите, обувките - вълнението за Василена започва още със събуждането. „Ще ставам първи клас. Още не си го представям, но мисля, че ще е хубаво”, казва тя.

След моливите и тетрадките в раницата си Василена слага дезинфектантът и маските. „Ще нося. Какво да правя? Когато отидем там, където учим, ще я сваляме, но трябва да си слагаме и дезинфектанти”,  допълва тя.

Различно е и за родителите - изпращат първокласник между вълнението и тревогата. „Много деца ще бъдат в класа, но се надявам да се спазват всички мерки. Вече доста време сме в период на пандемия, така че тя е запозната постоянно да си мие ръцете”, коментира  Таня Бакалска.

По стара традиция с вода и по нова - с дезинфектант, Василена тръгва към училищния двор. А там отново традицията се напасва към новите правила. „Зад знаменцата ще бъдат разположени родителите, а пред тях отделните класове. Първи клас ще влезе от централния вход, а пети клас - от входа откъм улицата. Така ще спазим и това изискване за отделяне на потоците”, казва Надя Христова.

Родители протестират срещу маските в училище

Едно обаче си остана същото - и днес училищата бяха пъстри и шумни. А присъстващите деца дойдоха с първия си научен урок - макар и не от учебниците. „Във всички коридори трябва да сме с маски, а в стаите трябва да свалим маските, ако искаме”, каза едно то тях.

„Децата трябва да осъзнават факта, че от тяхното здравословно състояние зависи и здравето на родителите им, както и на бабите и дядовците”, посочва Нели Костова - директор на 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски".

Очаквано първият учебен ден не мина и без съмненията и притесненията на родителите. „Най-вече ни безпокои носенето на маски. Маската в училищна среда според мен ще е голямо препятствие за тях, защото тази маска постоянно ще пада по земята, ще се въргаля къде ли не”, коментира Силвия Делииванова.

„Медицинските експерти твърдят, че е задължително. Това значи, че трябва да се носят. Касае се до нашето здраве”, посочва Нели Костова.

Добре познатият звънец постави началото на училището по невиждани досега правила - с различен старт на учебните часове за отделните класове, за да се разминат и междучасията. Влизането в класните стаи е от различни входове и коридори, за да има по-малко срещи с приятели от съседните класове и повече дистанция. Но все пак има нещо, което винаги ще е по традиция - както всяка година на тази дата, така и сега - учителите поведоха децата през прага на училището.

За образованието и пандемията - говорят експертите (ВИДЕО)

В ефира на NOVA образователният министър Красимир Вълчев, коментира слуха, че от следващия месец учениците отново ще минат в дистанционна форма на обучение. Вълчев беше категоричен, че държавата няма план за затваряне на училищата.

Сценарият от края на миналата учебна година, когато децата учеха от диваните в домовете си,  няма да се повтори, категоричен е просветният министър. „Тази учебна година всички ще живеем малко или много в условия на непредвидимост, но няма планирано затваряне на училищата за много седмици или месеци. До затваряне за седмица или две може да се стигне само при грипни епидемии. Нещо, което се случва всяка година”, каза той. И допълни: „Когато дойдат сезонните грипни вируси - ако има надвишаване на праговите стойности при тях - тогава ще се вземе решение дали за определена област или община временно да се затворят училищата. Но нямаме план за затваряне от октомври със сигурност”.

Дори и при временно спиране на присъствения процес, учениците няма да са във ваканция, а ще учат в електронна среда. Временно онлайн ще превключват и отделни класове - при положителна проба на ученик. Това обаче няма да се случва при заразен учител.

„Те трябва да носят маски и през учебните часове с цел да няма взаимодействие между отделните класове. Ако не е стоял близо до колегите си без маска само той ще бъде карантиниран”, каза още Вълчев.

Училищата трябва да разполагат с резервни маски, ако детето е забравило или изгубило своята. А учителите ще имат задачата ежедневно да напомнят на учениците какви мерки да спазват. „Денят ще започва с кратка беседа, разбира се, без да се всява напрежение. Целта е децата да бъдат научени да спазват елементарни правила, най-вече да си мият ръцете”, посочи Вълчев.

Очаква се само около 300 ученици да изберат новата дистанционна форма на обучение за цялата учебна година. Срокът за подаване на заявления още не е приключил.

ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН: Училищата отвориха при засилени противоепидемични мерки (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно,  продължава недоволството на родители, които са против задължителното носене на маски в междучасията. Те се събраха на протест пред образователното министерство, където демонстративно изгориха няколко маски. Според протестиращите в еднократните маски има полипропилен, който децата вдишват в дробовете си. Затова настояват маските да бъдат премахнати в училище, за да не вредят на децата.

„Това е истински геноцид, който се осъществява срещу децата ни. Маските разболяват. При издишване, човек издишва бактерии. При вдишване на тези бактерии се получава бактериална инфекция на белите дробове. Искаме да се отмени заповедта за задължително носене на маски на територията на училищата в България”, каза един от демонстрантите.

Каква ще бъде помощта за родители, ако затворят училището?

По официални данни на МОН днес започна учебната година за над 717 000 ученици в цялата страна. Броят на първокласниците, които за първи път влязоха в класните стаи, е 59 000.

Над сто училища остават все още в ремонт. Въпреки това и в тях е създадена организация за нормално протичане на учебните часове.

Относно това как се спазват мерките за безопасност, в столичното 51-во училище, например, коридорите са разделени с ограничителни ленти, за да няма смесване на потока от деца.

А в казанлъшкото училище „Екзарх Антим Първи”, учебният час на децата се проведе на открито, заради изискването за дистанция и големият интерес на родители и роднини. Чиновете на трите паралелки с първокласници бяха изнесени в училищния двор и там децата се запознаха с класните си ръководители и директора на училището.

При строги мерки срещу коронавируса започна учебната година и в най-голямото училище във Велико Търново. Официалното откриване беше само за най-малките деца. След първия звънец, учениците в средно училище „Емилиян Станев”  влязоха през три отделни входа.

Общо около 1500 деца ще учат в една смяна, затова е купен модерен детектор, който измерва температурата на всеки, който влиза. Гласово съобщение, пък, ще уведомява охраната, дали човекът е здрав.

„Надявам се, тук, най-много да ни помагат родителите, които да не пускат децата си, които имат симптоми. Но на двата входа, сутрин, ще дежурят двете ни медицински сестри, които ще мерят температурата на децата по тяхна преценка. На другият вход имаме термокамера, която автоматично ще мери температурата. Там съдейства охраната и дежурните”, каза Кина Котларска – директор на СУ „Емилиян Станев” – Велико Търново.

А в Шумен се наложи полицейска проверка и предупреждение.

Няколко екипа на силите на реда се отзоваха на сигнал за вандализъм и непристойно поведение на младежи в близост до заведение в центъра на града, където дванадесетокласниците се събрали да отпразнуват първия учебен ден на последната си година в училище. На място пристигнали няколко патрулки.  Задържани няма.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.