"Червените” се справиха с БАТЕ Борисов

Отборът на ЦСКА е в третия предварителен кръг на Лига Европа! „Червените” се справиха с БАТЕ Борисов, побеждавайки у дома 2:0. Така ЦСКА счупи прокобата, която тегнеше над българските тимове срещу този съперник. В предишните два случая беларуският тим излизаше победител от двубоите си с Литекс и Левски, но този път ЦСКА успя да се справи с коравия съперник. Головете за така жадувания успех бяха дело на Али Соу и Греъм Кери в края на двете полувремена, пише gong.bg

Българските отбори научиха съперниците си за Лига Европа

Густаво Бусато пък се отличи със спасена дузпа и няколко отлични прояви, въпреки че именно той бе виновникът за отсъдения 11-метров наказателен удар при резултат 0:0. Гостите от Беларус удариха и две греди, но този път късметът се усмихна на родния тим.

Така възпитаниците на Стамен Белчев се класираха за третия предварителен кръг на Лига Европа, където ще се изправят срещу скромния тим на Б36 Торсхаван от Фарьорските острови. Мачът отново ще бъде на стадион "Българска армия".

Първата добра възможност в мача дойде още в третата минута на срещата. Рафаел Енрике бе фаулиран дълбоко в половината на гостите. Последва заучено изпълнение на прекия  свободен удар, след което последва центриране на Мазику отляво, но бранител на БАТЕ успя да изчисти коженото кълбо. В следващите десетина минути играта се пренесе предимно в центъра на терена, като футболистите на двата тима не предприемаха излишни рискове в предни позиции.

В 13-ата минута дойде и първият точен удар в мача. Павел Нехайчик получи пред наказателното поле на ЦСКА, обърна се и стреля от близо 22 метра, но не успя да затрудни по никакъв начин Бусато, който спокойно улови топката.

Няколко минути по-късно домакините направиха много добра атака по лявото крило, която бе организирана то Брадли Мазику и Енрике. След размяна на пасове, топката стигна до Енрике в наказателното поле, който понечи да стреля, но коженото кълбо бе избито от бранител в жълто.  

Мачовете от Шампионската лига и Лига Европа започват с почит към жертвите на COVID-19

В 25-ата минута футболистите на БАТЕ Борисов пропуснаха отличен шанс да поведат в резултата. Отбраната на „червените” бе преодоляна с едно единствено подаване към Вилумсон, който се измъкна от засадата, но не успя да отправи хубав удар и Бусато успя да спаси.

Двубоят продължаваше да върви в лежерно темпо, когато в 33-ата минута гостите стигнаха до дузпа. Вратарят на ЦСКА Бусато действа много наивно и извърши грубо нарушение срещу Вилумсон, удряйки го с юмрук в лицето.

Зад топката застана Неманя Милич, но изпълнението му от бялата точка бе твърде слабо. Нападателят на гостите не успя да насочи добре топката, а от това се възползва Бусато, който плонжира и след като я отби, след това успя да я улови без особени проблеми.  

ЦСКА дочака своя миг в заключителните секунди на първата част. След поредната атака по фланговете, Георги Йомов, който се бе преместил отляво, проби добре и стреля силно. Щербицкий успя да избие, но прати топката на крака на Али Соу, който със завидно хладнокръвие я насочи в мрежата.

Второто полувреме започна с лек териториален превес за гостите от Беларус, които обаче не успяха да затруднят Густаво Бусато. В 55-ата минута Енрике Рафаел проби добре отляво и след като финтира бранител гостите, стреля, но право в ръцете на вратаря на гостите. Секунди по-късно Антов също пробва късмета си, но ударът му с глава бе много слаб и не представляваше трудност за Щербицкий.

В 62-ата минута пред Юнус Санкаре се откри страхотна възможност за изстрел от дистанция. Халфът стреля много силно, но мерникът му изневери и парти топката покрай десния страничен стълб.  

Няколко минути по-късно гостите имаха отличен шанс да изравнят резултата. Скавиш стреля от близо 23 метра фронтално срещу Бусато, вратарят на ЦСКА успя да докосне топката, която след това се отби в напречната греда.

ЦСКА – БАТЕ Борисов 2:0

1:0 Соу 44'

2:0 Кери 90'

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.