Най-честите нарушения са превишена скорост, нередовни документи, както и неспазване на времето за почивка

Мащабна акция на пътя. Започна специализирана полицейска операция за проверка на автобуси и тежкотоварни автомобили. Акцията е под егидата на европейската организация на пътните полицаи „Роудпол” и се провежда на територията на всички страни членки.

АКЦИЯ "СКОРОСТ": Нови камери ще засичат шофьорите - нарушители на пътя

До края на седмицата под зоркото око на униформени и автомобилна администрация ще бъдат автобуси и тежкотоварни автомобили. Oсвен за алкохол и за наркотици, водачите ще подлежат и на други проверки.

„Ще се следи за времето за спазване на почивка, за скоростните режими, за техническата изправност на автомобилите, за документацията на водачите, както и на транспортните средства”, заяви инспектор Чавдар Кочев, ГДНП.

Ивайло е вече 18 години зад волана на камиона. Казва, че често го проверяват на пътя, но контролът в чужбина бил по-засилен.

„В България правят се нарушения, докато в чужбина по-трудно”, категоричен е Ивайло.

НАРУШИТЕЛ-РЕКОРДЬОР: С 216 км/ч по Околовръстното в София

Спазвал и правилата за товара и за почивките, оказва се обаче с невръчен фиш.

„Електронен фиш за превишена скорост, 50 лева е фишът – превишението е с 18 км в час”, посочва пътен полицай.

 

 

„Участието на тези тежкотоварни автомобили, автобуси в ПТП носи големи последици. Трябва да спасим човешки животи”, заяви инспектор Чавдар Кочев, ГДНП.

Последният такъв случай е от петък, когато при тежка катастрофа близо до Лесово се удариха микробус и тир. Загинаха  3-ма, а пострадалите бяха 16 души.

Нови суперкамери ще следят за нарушения на пътя

„И съм удрял, и са ме удряли. И съм спал на пътя като колегата украинец. Не е негова вината”, заяви Ивайло.

„В момента се води следствие и не мога да бъда категоричен защо, но причините могат да са различни, както умора на водача, така и невнимание”, твърди инспектор Кочев.

През миналата година са се провели две акции на „РоудПол”. Около 17 000 са били санкционираните водачи. А най - честите нарушения са -  превишена скорост, нередовни документи, както и неспазване на времето за почивка.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.