Новите случаи в страната са 1 472

Нови негативни рекорди бележи страната ни за последното денонощие по отношение на COVID-19. По данни на Националния информационен портал новите случаи са 1 472 от направени 8 738 PCR теста, което е 16.8%. Активните случаи са 14 689. 1 732 души са хоспитализирани, от тях 107 в интензивни отделения.

Остър недостиг на медици, студенти влизат в битката с COVID-19

За изминалото денонощие са починали 29 души - най-много за един ден от началото на пандемията. Проф. Костадин Ангелов съобщи, че за последните 24 часа има няколко по-млади сред жертвите на заразата. Това са мъж на 50 със сърдечно заболяване, мъж на 40 години, за който няма информация за придружаващи заболявания, и жена на 46 със сърдечно заболяване.

Най-много положителни тестове има в София – 483, следвани от Пловдив – 147 и Бургас - 59. Само в област Видин няма регистрирани нови случаи. В останалите области броят на заразените е: Благоевград - 58; Варна - 77; Велико Търново - 27; Враца - 40; Габрово - 48; Добрич - 6; Кърджали - 42; Кюстендил - 12; Ловеч – 20; Монтана - 23; Пазарджик - 44; Перник - 22; Плевен - 33; Разград - 7; Русе - 54; Силистра – 8; Сливен - 60; Смолян - 20; София област - 29; Стара Загора - 37; Търговище - 43; Хасково - 23; Шумен - 47; Ямбол - 3.

От днес маските на открито са задължителни

17 598 са излекуваните лица, от които 184 са регистрирани през последното денонощие.

Националната информационна система показва, че у нас при 1 727 медицински служители е констатиран COVID-19. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 45. От тях 14 са установени при лекари, 13 - при медицински сестри, 4 - при санитари, 4 - при фелдшери и 10 - при друг медицински персонал.

Здравната система е на ръба и властите отправиха зов за помощ - студенти и лекари от поликлиниките да помогнат на колегите си в болниците. Освен това държавата ще отпусне допълнителен финансов ресурс за всички инфекциозни отделения в страната. Целта е да се да осигури 70% готовност в легловата база за всички случаи на COVID-19.

Днес е и първият ден, в който маските отново са задължителни навън, макар и под условие. Този път, това важи дори за децата над 6 години.

 

От днес близките контактни лица подлежат на 10-дневна карантина. Изолацията за хората с положителна проба остава 14 дни. Толкова ще останат у дома и изписаните от болница, които все още имат симптоми. Личните лекари ще решават дали възрастните болни над 60 години трябва да отидат в болница, или могат да се изолират у дома. 

А днешният брифинг на Щаба премина в призиви. Проблемът с недостига на медици в COVID отделенията придобива застрашаващи размери, признаха от Щаба. 

„Имаме нужда и от помощ. И го виждаме в помощ от лекарите от до болничната помощ и ДКЦ-тата”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Лекарите, които се отзоват, ще бъдат временно наети в болниците с COVID отделения. Ще се викат на служба и студентите по медицина от горните класове. От доболничната помощ задочно отговориха - ще могат да съдействат, но доколко, ще зависи от ангажираността им в момента. 

„Доколко лекарите от доболничната помощ ще бъдат полезни в този тип дейност, мисля, че ако се наложи, ще трябва да се включват, но при определени условия”, заяви д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. 

Самите студенти по медицина приемат призива със смесени емоции, но и с ясна представа, че трябва да помогнат.

На фона на липсващите все още доброволци, болниците търсят помощ и индивидуално. От Столичната Александровска официално пуснаха обява за набиране на студенти-доброволци. Но и там, както и в другите болници с COVID отделения признават, че такива трудно се отзовават. 

„В момента в лечебното заведение имаме 5 лекари, специализанти, но не работят в COVID отделенията. Не изявяват желание да работят в COVID среда”, заяви д-р Стефан Узунов, директор на 2-ра градска болница в София. 

Въпреки това, във 2-ра градска болница не се отказват да търсят. Защото по заповед на РЗИ са увеличили броя на леглата в COVID отделението.

Решение с недостига на персонал обаче трябва да има до дни, защото здравните власти поставиха срок. 
„До понеделник трябва да организират сградния си фонд и да обезпечат откъм персонал COVID зоните”, заяви шефът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев. 

Заради нуждата от бърза и адекватна реакция здравният министър се обърна и към шефовете на болниците и РЗИ-тата с молба - да не излизат в отпуск. 

„Няма как да спечелим битката, ако пълководците ги няма”, заяви проф. Ангелов. 

Следващата седмица се очаква да заработи и логистичният център, който ще координира работата в страната.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.