Учебната година за над 700 000 деца започна при извънредни мерки за сигурност

Учебната година за над 700 000 деца започна при извънредни мерки за сигурност. А от образователното ведомство увериха, че затворени училища няма да има.

„Тази учебна година всички ще живеем малко или много в условията на непредвидимост, но няма планирано затваряне на училища”, каза образователният министър Красимир Вълчев.

Наред с тетрадките и учебниците, учениците сложиха в раниците си дезинфектанти и маски. Научиха и нови правила, които трябва да спазват.

Само ден след първия звънец, в столичното 55-то училище осем учители бяха диагностицирани с COVID-19. По-късно стана ясно и, че 16-годишен ученик в Русе също е заразен с вируса. Под карантина поставиха и над 40 ученици от Стара Загора заради техен съученик, дал положителна проба.

Последва реакция от образователното министерство, откъдето обявиха, че се очакват по 10-15 заразени деца или педагози на ден.

А преди дни учителка в Търговище загуби живота си, борейки се с коварната зараза. След като учениците й отказаха да се върнат в класните стаи, ръководството на учебното заведение взе решение то да премине в дистанционна форма на обучение.

От началото на учебната година коронавирусът влезе в 78 столични училища, което доведе до карантинирането на 3 396 ученици и 210 учители. Оттук-нататък само времето ще покаже дали пандемията от коронавирус безвъзвратно ще разболее образователната ни система.

Репортер: Николай Беремлийски

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.