Коментар на директора на Института по биология и имунология на размножаването

„Важен момент от разпространението на вируса е, че неговата входна врата не винаги са белият дроб и носът. Има много начини COVID-19 да попадне в организма ни. Може да се заразите и през храната - ако някой се изкашля върху нея и вие я консумирате. В Ухан е доказано, че човек може да се зарази и в тоалетната“. Това заяви в студиото на „Събуди се“ директорът на Института по биология и имунология на размножаването професор Сорен Хайрабедян.

Проф. Кантарджиев: Заведенията на закрито са най-рисковите места за зараза

Той добавя, че именно в такива случаи PCR тестът може да не успее да хване наличието на вирус в тялото ни. Според него не е гарантирано, че вирусът ще достигне до носа ни по кръвен път.

Специалистът коментира и колко надеждна е методиката за диагностициране.

„Самият PCR тест е много надежден като методика. Проблем е обаче биологията на този и други вируси. Хората трябва да знаят, че няма тест, който е 100% сигурен и точно това е причината понякога да се правят няколко теста“, казва проф. Хайрабедян.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.