Клиниките вече се препълват

Броят на пациентите, които имат нужда от настаняване в болница, рязко се увеличава. Само за ден са хоспитализирани нови 100 души. Освен към лечебните заведения, наплив има и в лабораториите заради огромния брой тестове, които се налага да правят. 

Част от лабораториите днес върнаха хора, без да им направят тест, а проблемите в болниците се задълбочават. Проверка на NOVA показа, че в много от лечебните заведения, където спешно бяха разкрити нови сектори за пациенти с COVID-19, местата вече са запълнени, при това за дни. Недостигът на лекари също продължава.

ОТНОВО РЕКОРД: 2569 нови случая на COVID-19 у нас

Два дни след като беше разкрит изцяло новият допълнителен сектор за COVID-19 в Университетската болница ,,Света Анна”, места там вече няма. Лекарите са принудени да се грижат за десетки болни едновременно=

„Още в събота приехме 15 линейки с пациенти със симптоми на COVID-19. В неделя вече беше пълно, т.е. там вече няма места”, заяви Антон Луков, говорител на Университетската болница „Света Анна”.

Заради проблема с препълнените  отделения в съседната Университетска болница – Александровска, вече са в дилема - дали да запазят последните 2 легла за заразени колеги, или да настанят в тях други болни.

„Днес ще бъдат изследвани три клиники, в които има и заразени лекари, и пациенти. Вчера имаше двама колеги, които се нуждаеха от хоспитализация. По-късно ще стане ясно дали леглата ще бъдат заети от тях или от пациенти”, каза директорът на Александровска болница проф. д-р Борис Богов.

Проф. Ангелов: Не изключваме създаването на полеви болници

Не само болниците, но и лабораториите работят в извънреден режим в последните часове. „Обемът на работа се увеличи поне 3 пъти от понеделник насам”, коментира Яна Георгиева - мениджър „Качество” в лаборатория.

В една от тях дори приключиха работа половин час по-рано, защото ако продължат да приемат проби, няма да успеят физически да ги обработят.

Екип на NOVA тръгна с хора, които не успяха да минат на тест. Стигаме до лаборатория в друг квартал. 15 минути преди края на работното време, опашката е от 20 души. „Чакам може би вече 45 минути. Нормално е, много хора чакат. Най-вероятно има много заразени”, казва Росен Башев.

Семейство, дошло в лабораторията след опит в предишна, си тръгва без да успее да даде проба. Напрежението и на опашката, и в лабораторията беше видно. Час по-късно, или 45 минути след края на работния ден, всички чакащи успяха да минат.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.