Вижте какви съвети дава епидемиологът и проф. Кенет Рондело

От началото на пандемията употребата на гелове за дезинфекция на ръцете се е увеличила. Различните дезинфектанти се превърнаха в основен елемент във всеки дом, чанта или кола, но има някои грешки, които можете да направите, докато ги използвате.

Експерти: Не само маски и дистанция, много е важна и вентилацията

„Дезинфекционните гелове са инструменти, които трябва да използваме, но те не са лек. Потребителите трябва да са наясно с правилната употреба на този продукт“, каза епидемиологът и проф. Кенет Рондело от Училището по медицина и обществено здраве към университета „Аделфи“ в Охайо.

Възможно е да използвате грешен тип гел. Рондело препоръчва да се купуват такива, които съдържат поне 60% етилов или 70% изопропилов алкохол, тъй като те най-добре убиват бактериите.

ЕВРОПА СРЕЩУ COVID-19: Блокади, вечерен час, рестрикции

„Трябва също така да прочетете внимателно инструкциите и да определите дали съставките в продукта убиват бактерии, вируси, и двете или никое от горните. Ако използвате само гел, който убива бактериите, можете да се почувствате защитени, но той не ви предпазва от вирусни патогени като SARS-CoV-2“, твърди експертът.

Той добавя, че някои продукти, като мокри кърпички, изобщо нямат антимикробни свойства. Избягвайте продукти, които съдържат метанол - той може да навреди на кожата и устата. Ръцете трябва да се мият поне 20 секунди и това правило е познато вече почти на всички, но знаете ли, че същото важи и за дезинфектанта? Втривайте го около 20 до 30 секунди или докато се абсорбира напълно в кожата. Независимо дали сте докоснали нещо само с една ръка или с върховете на пръстите си, трябва да дезинфекцирате цялата си ръка. И така - длани, пръсти, нокти и китки.

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Търговци предлагат продукти за баня срещу COVID-19

Никога не дезинфекцирайте ръцете си, ако са много мръсни или мазни - гелът няма да бъде ефективен и няма да достигне кожата. Първо ги изплакнете леко, след това го използвайте.

„Имайте предвид, че гелът е добра алтернатива, ако сте в ситуация, в която няма течаща вода наблизо, или ако ръцете ви не са видимо замърсени. Но гелът не е заместител на сапуна и водата, които са най-доброто средство за почистване на мръсотията от ръцете ви“, каза Рондело.

Внимавайте как и къде съхранявате бутилката дезинфектант. Да не се съхранява в хладилник или на слънце. Следвайте инструкциите, написани на нея.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.