Опитите на местната власт за овладяване на евентуалната криза са язовирите „Порой" и „Ахелой" да бъдат пригодени за питейни нужди

В Бургас очакват зелена светлина за проекта, който ще им позволи да свържат два язовира към водопроводната система на града, за да не бъдат на сух режим догодина.

След две години суша, язовир „Камчия” е с капацитет под 50%. Водата в него ще стигне само до май 2021 година. Опитите на местната власт за овладяване на кризата са язовирите „Порой" и „Ахелой" да бъдат пригодени за питейни нужди.

„Тъй като към настоящия момент двата язовира- „Ахелой” и „Порой”, са в управление на Министерството на земеделието и храните, компетентността по отношение прехвърлянето на собствеността и управлението е чрез решение на Министерския съвет към областната администрация на Бургас”, обясни Вълчо Чолаков, областен управител.

Законовите процедури бавят изграждането на помпени и пречиствателни станции. Те ще струват около 70 милиона лева.

„В края на краищата зимата още не е минала и не знаем какво ще стане. Така или иначе ние продължаваме да работим по резервните източниците. Пращах водолази, алпинисти, обследвал съм кулите, работим си по пуповете и идейните проекти за помпени станции и трасета”, обясни инж. Ганчо Тенев, началник на ВиК-Бургас.

Димитров увери Борисов: Ще вземем мерки, за да избегнем водна криза

Двата язовира към този момент се ползват само за напоителни действия. За да бъде насочена водата от тях към домовете на хората, трябва ремонт на язовирните стени и изграждане на помпени и пречиствателни станции.

„Единият язовир ще дава 300 литра в секунда, а другият ще дава 1000. Към днешна дата Бургас харчи към 700 литра в секунда. На практика ще захранва Бургас, Поморие и Несебър”, обясни инж. Ганчо Тенев.

За да започнат каквито и да е ремонтни дейности, трябва да приключи процедурата по приемане на изготвения вече публично устройствен план, както и да бъде сменен статута на общински и земеделски частни терени.

На фона на всичко това вече има данни, че от 2022 година водата в региона ще поскъпне заради осъществяването на тези проекти.

Репортер: Елена Танева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.