Атаката е започнала през март, като хакерите се възползвали от ъпдейт на софтуер за наблюдение

Хакерският пробив в компютрите на държавните служби в Америка е много по-голям от първоначално съобщеното. Смята се, че хакерите са добили достъп до няколко министерства. Пробита е сигурността и на стотици фирми.

САЩ потвърдиха за "голяма и продължаваща" кибератака

Американското министерство на енергетиката стана поредната институция, която обяви пробив в системата. Хакерите са проникнали в звена, които управляват ядрените мощности на Съединените щати. Все пак от министерството твърдят, че става дума за административни отдели и националната сигурност не е заплашена.

„Тази атака е принципно различна от всичко, което сме виждали досега”, каза бившият заместник-директор на ФБР Андрю Макейб.

По-рано днес техногигантът „Майкрософт” обяви, че и те са били хакнати. След проверка открили в системите си следи от зловреден софтуер, подобен на намерения в американските министерства.

„Степента на разбиване на сигурността може да се окаже много висока - на национално ниво”, поясни експертът по киберсигурност Майкъл Дениъл. 

Практически всички институции и компании са станали жертва на пробив в една IT фирма - базираната в Тексас „Солар Уинд”. Тя осигурява популярна програма за управление на интернет мрежи. Хакерите са пробили защитите ѝ и са вкарали зловредния софтуер в последното обновяване, което компанията е предложила на своите клиенти.

„В това се състои гениалността на тази атака. Да се проникне в продукт с много широка употреба”, добави Макейб.

Хакнаха данните за ваксината срещу COVID-19

Нито Агенцията по киберсигурност, нито ФБР обявяват кой стои зад атаката. Киберексперти от частния сектор твърдят, че със сигурност хакът идва от Русия. Някои политици в Съединените щати смятат, че трябва да има ответни мерки.

„Това на практика е обявяване на война от страна на Русия срещу Съединените щати. Трябва да го приемем напълно сериозно”, призова Дениъл. 

Все още не е направена пълна оценка колко институции са били пробити. 18 000 клиенти на „Солар Уинд” са свалили компрометирания пач. Майкрософт каза, че поне 40 техни клиенти са били засегнати. Със сигурност хакерите са се добрали до защитена информация от поне три министерствата на Съединените щати. Експертите смятат, че целта не е била да наруши работата на ведомствата. Основната задача била кражба на информация.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Редактор: Станимира Шикова