В социалните мрежи има организация за протести

Собственици и служители на ресторанти, заведения и магазини излязоха на протест.  Управители, бармани и сервитьори твърдят, че има двоен стандарт - малки обекти са затворени. Големи търговски вериги продължават да работят.

Убедени в прилагането на двоен стандарт са в Пловдив. Недоволни се събраха на площад „Стефан Стамболов”.

„Има двоен стандарт. Едни работят, други сме затворени”, твърди един от потърпевшите. Друг допълни: „Много е страшно, когато се затвори един обект с 90 семейства с тъжни очи, безизходица и не знаеш какво да им кажеш. Ние сме солидарни с всички лекари, но ние също искаме да работим”.

 

В Бургас пред общината дойдоха управители на заведения, техни служители, търговци. Припомнят, че секторът формира 14% от Брутния вътрешен продукт на страната, а заради противоепидемичните мерки не могат да работят.Повечето се надяват на помощта от 24 лева дневно

„Не мисля,че тия 24 лева стигат на хората,за да изкарат декември. Да си платят по някакъв начин сметките и от там нататък за храна няма да им стигат парите”, посочи Илияна Боронсузова, управител на ресторант.

„Това, което съм спестил, примерно от лятото, имам някакви пари, които съм спестил. И това е.  С това живеем. Аз съм и на квартира, плащам си и квартирата”, посочи Радослав Байлов, сервитьор.

Сачева: Не смятам, че има неравнопоставеност в ресторантьорския бранш

Недоволстват срещу двойния стандарт са и в ресторантьорския бранш, и в търговията.

„Абсолютно има двоен стандарт, аз не мисля, че по трима, четирима човека на ден в магазин влизат – и те носят повече зараза, отколкото в  големите вериги”, посочи Мария Буждева,  търговец.

 Затова подготвиха искания, които ще изпратят до Министерски съвет. Настояват всички служители на затворени обекти за получават минимум 75 % от осигурителния си доход,същия процент да получават самоосигуряващите се лица и малки фирми с до 5 човека.

Десетки заведения в Стария град на Пловдив затвориха

„Правителството да покрие всички фиксирани разходи, а не да отпусне процент на база оборот, защото много голяма част от фирмите вече не съществуват или работят с други фирми”, посочи Живко Табаков.

От бранша са готови и на последващи протести.

Репортери: Илиян Велков, Цеца Алексова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.