Борисов обяви, че „президентът, трябва да отстоява датата, която е заявил”, а Радев обвини изпълнителната власт, че не прави достатъчно

Датата на парламентарния вот продължава да предизвиква размяна на остри реплики между институциите. Министър-председателят и президентът размениха обвинения, кой иска да протака изборите.

Борисов: Ваксинирането върви ритмично, организацията е добра (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дори днешният празник не потуши напрежението между „Дондуков 1” и „Дондуков 2”. Точно обратното – тонът се втвърди още повече, при освещаването на бойни знамена на Паметника на Незнайния воин.

Президентът Румен Радев обвини правителството, че не е готово да осигури безопасното протичане на изборите. Опонираха му вицепремиер и председателят на парламента. Политическото говорене стигна и до изборите за държавен глава през есента.

Навръх празника избухна поредния залп между президент и премиер. От Министерския съвет Борисов коментира консултациите на „Дондуков 2” за предстоящите избори.

„Оттук насетне – 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали - съответно президентът Радев“, заяви Борисов.

Радев отговори от ритуала по освещаване на бойните знамена. „Половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг искал да ги отлага. Това е безочие”, каза той.

Караянчева: Хубаво е, че президентът най-накрая разбра, че има COVID криза

По-рано тази сутрин упрек към президента отправи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. „Защо точно сега президентът търси причина, за да промени датата? Нека той сам да отговори, да не търси причина в медицинската ситуация в страната”, каза тя.

Радев отказа да отговори остава ли зад датата 28 март или вече има друг план. Продължава обаче да твърди, че изпълнителната власт не е готова за провеждането им. „Не виждам конкретни резултати. Не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори”, заяви той.  

„Най-важното е изборите да бъдат осигурени, да има гаранция на здравето на хората и да бъдат честни. Оттук нататък президентът един път каза едната дата – 28 март, сега чуваме, че може би ще размисли, но това си е в неговите прерогативи”, коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Радев нападна остро и ДПС. Поводът - от Движението за права и свободи снеха доверието си от него. Избирателите на ДПС подкрепиха Радев при избирането му за държавен глава. „Трябва да изберем истински обединител на нацията, а не партиен говорител, опонент и опозиция”, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и политиката”, каза Румен Радев.

Радев: До края на януари ще издам указ за датата на изборите

От ДПС отказаха да коментират думите на Радев.

Междувременно, здравни ескперти потвърдиха, че вече са натоварени със задачата да измислят как да се снижи медицинският риск около организирането на изборите. Едно от предложенията е всички, които участват пряко в процеса, да бъдат ваксинирани приоритетно.

По-късно президентът посети Калофер, за да обсъди провеждането на изборите с кметове на малки населени места. Това обаче породи ново напрежение.

Кметове на ГЕРБ, които са част от Сдружението, твърдят, че не са били поканени на срещата, а само колегите им от БСП. Въпреки това дойдоха и опитаха да се срещнат с държавния глава, но не бяха допуснати с мотив, че кабинетът е тесен и заради мерките срещу вируса местата са ограничени.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.