Сняг натрупа на прохода "Петрохан "

Рязко застудяване и опасно време в редица области на страната! Жълт код за обилни валежи е обявен за Северозападна България. Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник и Кюстендил.

На прохода "Петрохан" натрупа около 15 см снежна покривка. Пет машини почистват и обработват пътните платна. Забранено е преминаването на товарни камиони над 12 тона. Забраната важи до 31 март.

Пътните платна на прохода вече са изчистени и обработени, но заради понижаването на температурите и валящият през целия ден дъжд има предпоставки за заледявания.

 Автомобил се преобърна по таван, след като огромно дърво се свлече на пътя му. На път от Лом за София, малко преди на стигне върха на прохода "Петрохан",  огромното дърво се свлича пред колата на Румен. „Отгоре със страшна сила пред мен се стовари дървото. Вече нямаше къде да отида, на 5 метра разстояние бях от него и тогава колата се завъртя и се преобърна. Беше малкия Дявол, защото успях да изляза”, разказва за преживяното Румен Асенов.

Водачът успява да излезе през прозореца на обърналия се автомобил, като се отървава само с охлузвания.”Сега ще видим кой ще плати колата, защото това е по вина на АПИ”, категоричен е той.  

 

 

От областната „Пътна агенция” уточниха, че дървото е паднало от  30 метра височина.  Твърдят, че дърветата в района се преглеждат редовно. „Такъв е районът, в който падат дърветата. Непрекъснато се правят обходи и се почистват, но това дърво е нависоко”, заяви инж. Мария Страхилова от  Областно „Пътно управление”- Монтана.

През целия ден на прохода валеше дъжд, примесен на моменти със сняг. „Добре е, стига да не застудее. Ако застудее - ще стане стъкло”, заяви Свилен Симеонов.

Инж. Мария  Страхилова беше категорична, че при падане на температурите се реагира, за да не се заледи. Снегорините са в готовност. Видо е зад волана на машината от 2 часа през нощта.

„Нормално зимно време. Клони има паднали, защото вали дъжд, мокро е и се чупят”, посочва Видо Костов, който е шофьор на снегорин.

Някои от шофьорите обаче се оплакаха, че пътят е хлъзгав. „Изчистено е, но е опесъчено с пясък. Това нормално ли е? Навсякъде се пързаля по завоите”, заяви  Йордан Йорданов.

Заради усложнената зимна обстановка от полицията увеличават униформените на пътя. Започва и полицейска акция от тази вечер.

От полицията  съветват шофьорите  да тръгват на път, подготвени за зимата и да не предприемат рискови маневри.

Невиждана зима в Испания (ВИДЕО)

В останалата част от страната ще е облачно със слаб дъжд. Ще продължи да духа студен вятър. Изключение ще са югоизточните райони, където вятърът ще е южен и топъл. Максималните температури днес са в широки граници - от едва 2-3 градуса в северозападните райони и до 14-15 - в крайните южни.

 

 

 Над планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, по високото и от сняг. В Стара планина и в по-ниското ще вали сняг. Максимална температура на височина 1200 м ще е към 7 градуса, 2000 метра - около 1.

Невиждан от векове студ скова Пекин

Валежите ще продължат и през следващите дни. В събота по-значителни количества очакваме в Южна България. В планините ще вали сняг. Температурите ще се понижават. Застудяването ще донесе сняг в нощта срещу неделя и в Западна, и Северна България. В началото на новата седмица слабо и за кратко ще се затопли, но ще остане облачно с валежи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.