Това стана ясно след среща при здравния министър

Финансови стимули за лекарите. За всяка инжектирана ваксина срещу коронавирус, държавата ще им плаща по 10 лева. Това стана ясно след среща между ръководствата на здравното министерство и на Българския лекарски съюз.

Това означава, че за един ваксиниран пациент, медиците ще получават по 20 лева. Това е така, защото имунизацията с препаратите на Pfizer и Moderna изисква поставянето на две дози.  Допълнително по 10 лева ще взимат не само личните лекари. За поставяне на ваксина средства ще получават още медиците от поликлиниките, болниците, изнесените центрове и РЗИ-тата.

Павел Марков е над 65 години и попада в четвъртия етап на имунизационния план. „И аз бих сложил ваксина, ако преценят според заболяванията ми, защото съм онкоболен”, казва той.

За всяка поставена доза от ваксината срещу коронавурус д-р Радка Димитрова ще получава по 10 лева. „Ние ще изпълняваме този ангажимент и без стимул, но все пак всеки стимул е добър. Всички пациенти се интересуват и ни питат кога ще започне масовото ваксиниране”, казва тя.

Личните лекари също ще трябва да направят проучване сред пациентите си и да изготвят списъци на тези, които ще се имунизират .

„Апликациите са две, трябва сроковете да се спазят точно. Попълва се и информирано съгласие, свързано е с доста медицински труд, което изисква естествено и по-добро заплащане”, каза заместник-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Средствата ще идват от държавния бюджет и ще се отпускат след като ваксинацията бъде вписана в електронен регистър. „Не мисля, че цената е прекалено добра, но не мисля, че е нормална за настоящите условия. Имайте предвид, че във Великобритания се получава по 12 паунда за имунизация”, посочи още Брънзалов.

Обществените колебания около ваксините остават. Данните от експресно проучване на „Галъп” показват, че 46% от българите не възнамеряват да се имунизират, а близо 50% смятат ваксините за опасни.

Междувременно продължава първата фаза от имунизационния план. Досега са ваксинирани близо 13 500 медици на първа линия.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.