Това стана ясно след заседание на Националния щаб за защита при наводнения

Сериозна е ситуация в Западна България след поройните дъждове. В района на Община Струмяни е заплашен газопроводът България-Гърция. Това стана ясно след заседание на Националния щаб за защита при наводнения.

„Прави се всичко възможно да бъде защитен. Работите, които са предприети, са задоволителни”, заяви главен комисар Николай Николов.

Сериозна остава ситуацията около София. Най-критично е в село Мировяне. Река Блато е вдигнала много нивото си. Обмисля се частична евакуация на засегнати къщи. Има спрени градски автобуси, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Не се движи автобусът за Плана, защото има много паднали дървета. 

Обявено е частично бедствено положение в Перник, Батановци, Радомир и Община Струмяни заради реките Конска и Струма.

Край Радомир има наводнени къщи, засегната е помпена станция за питейна вода. Така следващите 2-3 дни жителите на града ще получават питейна вода от резервни места.

В Батановци са засегнати няколко къщи. Водите на река Конска наводниха полета и някои къщи.

„Няма язовир, който непосредствено да заплашва хората”, заяви комисар Николов. Единственият по-сериозен проблем е при язовира над Костинброд. 

Залят е пътят Перник-Радомир.

Министър Теменужка Петкова обясни, че в около 100 населени места има прекъснато електрозахранване. Те са на територията на Видин, Враца, Монтана и София област. Екипи работят на място за отстраняване на проблемите.

Транспортният министър Росен Желязков обясни, че три пътнически и три бързи влака не могат да продължат пътя си в момента. Осигуряват се алтернативни трасета на жп транспорта.

В страната няма бедстващи хора.

Прогнозите са, че дъждовете ще спрат, но ще застудее. Ще вали и сняг.

ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ПОД ВОДА

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.