Бъдещите лекари и зъболекари отново на упражнения

Студентите в горните курсове на обучение вече започват да се завръщат за практическото си обучение. Най-ощетени от пандемията бяха изучаващите медицина. За някои от тях обаче е имало и полезни моменти.

Студентите са тези, които с нетърпение очакват да се завърнат към своите стажове. Най-важни са за студентите в медицинските университети. Но намерен е вариант възпитаниците на тези учебни заведения да стажуват по време на пандемията, като доброволци.

Доцент Гроздев: Пандемията води до влошаване на затлъстяването сред населението

24-годишният Денислав Иванов е 6 курс в плевенския Медицински университет. Практикувал е, като стажант-лекар преди пандемията. Решава да замени стажа си тази година с доброволен труд в университетските болници. От три месеца е в ковид-отделението на болница Света Марина в Плевен.

„Още от първия ден ме попитаха, дали имам желание. Преди това работех да добивам опит. Вече трети месец се борим срещу общото зло. Опитът е безценен, не мога да го сравня с нито едно упражнение, въпреки, че асистентите ни полагат много усилия он-лайн. Научих много неща, които не подозирах, че мога да науча и съм много благодарен, защото всички помагат“, разказва Денислав.

Така, доброволчеството се превръща в заместител на практиката по медицина. 120 студенти от плевенския медицински университет помагат във всички местни лечебни заведения.

„И аз съм им казвал нещо, което те ще запомнят, че в това време, сега в ковид-отделенията и извън тях по време на ковид-криза, ще е най-голямата практика в техния живот“, казва проф. Славчо Томов – ректор на МУ – Плевен.

Бъдещият лекар и доброволец Николай Евстатиев върши работата и на санитар, и на медицинска сестра в това вътрешно отделение.

„Много ми помага и предполагам, че в бъдеще един лекар, трябва да върши всякакви манипулации“, казва той.

Проф. Гетов: Преболедувалите имат имунитет между три и пет месеца

Връщането на практическите занятия е дълго очаквано събитие и за студентите по дентална медицина в пловдивския медицински университет.

„Въпреки трудната ситуация и обстановката ние не изоставихме обучението им. Стараехме се да им доставим в дигитална среда знания и умения, които трябва да притежават. Но разбира се за една практична специалност това няма, как да се случи он-лайн. Така, че ние имаме нужда от практическото обучение“, обясни доц. Весела Стефанова – преподавател в МУ-Пловдив.

Медицинския университет в Пловдив, вече е актуализирал своята програма за по-скорошно започване занятия. Студентите вече са на практика дори и през почивните дни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си