Коя е новата стопанка на Белия дом?

Поглед към една не по-малко важна роля - тази на стопанката на Белия дом. Мелания Тръмп стяга куфарите, за да отстъпи мястото си на Джил Байдън. Свързва ги това, че и двете са добре познати на публиката още преди званието “първа дама на Америка”. Но докато Мелания Тръмп стана популярна първо в света на модата и шоубизнеса, то Джил Байдън попадна под прожекторите като “втората дама на Америка” след Мишел Обама по времето, когато съпругът й Джо Байдън е вицепрезидент. И така всичко общо между г-жа Тръмп и г-жа Байдън свършва до тук.

Мелания, първата дама, която пристигна късно и напусна рано (ВИДЕО+СНИМКИ)

Възраст, произход, кариера – трудно можем да сравняваме предишната и следващата първа дама на Америка.

Джил Байдън е с почти 20 години по-голяма от своята предшественичка. Родена е в Америка и по-точно Ню Джърси. По професия – учител по английски език,  а днес професор. След един развод зад гърба си, от цели 44-ри години е омъжена за Джо Байдън.

Мелания Тръмп се ражда в бивша Югославия, в малкото градче Ново место. Данните за дипломите й са противоречиви и до днес. Професионалният й път е насочен към модния подиум, снима се и за еротични списания. Омъжена е за Доналд Тръмп от 16 години и е третата му съпруга.

Мелания Тръмп не просто изпълни американската си мечта, но и пренаписа историята на Америка с появата си, ставайки едва втората чужденка в Белия дом след британката Луиза Адамс, и първата, чийто майчин език не е английският.

„В началото тръгна по-трудно. Винаги когато има избори ние казваме „дайте им време да свикнат”. Тя имаше нужда наистина от време, за да свикне с тази роля, а тя не е никак лека“, смята Кристина Крънчева, международен консултант по етикет и протокол.

Вероятно заради това, казват експертите, преместването й в Белия дом се забави с половин година след инаугурацията на Тръмп. През това време момичето от модните корици претърпява истинска трансформация. 

СТИЛ И СЕКСАПИЛ: Мелания Тръмп като първа дама (ГАЛЕРИЯ)

„Нейният стил стана видимо по-умерен, по-консервативен и въздържан за разлика от предишните й по-разголени тоалети, дълбоки деколтета и цепки. Самата тя спечели много от тази промяна, тъй като се измени положително по посока на по-голяма изисканост и финес без обаче да анулира изцяло своето атрактивно излъчване“, обясни проф. д.н. Любомир Стойков, медиен и моден експерт.

Още с една от първите си политически изяви обаче Мелания се забърка в скандал с обвинение, че нейна реч е плагиатство от реч на Мишел Обама.

За да компенсира слабостта си в публичните изказвания, твърдят анализатори, Мелания Тръмп заложи на загадъчност и ледено излъчване. Прекалената й недостъпност обаче също стана обект на критики. Единственото, в което критики липсваха е модната дипломация на г-жа Тръмп.

И все пак през годините Мелания Тръмп допусна и няколко гафа. Под прицел бяха и някои пропуски в протокола. На срещата на  Г-7 Мелания отправя устни за целувка с канадския премиер Джъстин Трюдо, а при пристигането си в Саудитска Арабия не покрива косата си. И може би най-големият протоколен гаф.

С мълчанието си по важни обществени теми през последните 4-ри години Мелания по-скоро затвърди имиджа си на съпруга трофей, казват специалистите.

По-близо до Мишел Обама и по-далеч от Мелания Тръмп – това предричат анализаторите зад Океана ще е бъдещето на Белия дом в лицето на новата първа дама – преподавателката по английски Джил Байдън. А тя вече се заканва, че ще пренапише историята.

Заявка, че няма да е безгласна буква в Белия дом Джил Байдън даде още по време на предизборната кампания на съпруга си.

Мелания Тръмп ще издава мемоари за времето в Белия дом

А още от 77-ма година, когато Джо Байдън става сенатор и от тогава досега не е излизал от политиката. А когато се наложи – дори с физическа подкрепа. На няколко пъти по време на кампанията Джил Байдън се намеси, за да спре поддръжници на Тръмп да стигнат до съпруга й, докато произнася речи. Пази го и от коронавирус, като следи да е на достатъчно разстояние от репортерите.

Чудесата обаче няма да са в гардероба като при Мелания, категорични са модните експерти. А вместо това с послания – социални и политически.

С любов към съпруга си, която не се свени да показва публично с целувки и прегръдки пред камерите мисис Байдън като че ли тепърва ще ни доказва, че зад всеки успял мъж – дори президента на Америка - стои една жена.

Събеседници: Кристина Крънчева, международен консултант по етикет и протокол и проф. д.н. Любомир Стойков, медиен и моден експерт

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.