Отличието е спечелено през 1983 г., когато Чубриков заема първо място в Рали „Гюнайдън“ в Истанбул

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев дари купа на легендата в българския автомобилен спорт Илия Чубриков на Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“. Отличието е спечелено през 1983 г., когато Чубриков заема първо място в Рали „Гюнайдън“ в Истанбул и е една малка част от неговите успехи. Нашият пилот триумфира още 2 пъти в турската столица – през 1978 и 1981 г.

Снимка: Министерство на младежта и спорта

Заради безспорния му принос към развитието на българския спорт легендарният Илия Чубриков, който ни напусна през декември миналата година, бе удостоен с „Венец на победителя“ от министър Кралев, припомнят от Министерството на младежта и спорта. Най-високото държавно отличие бе връчено на неговата съпругата Виолета Стоянова и неговата внучка Карина Чубрикова по време на церемонията „Нощта на шампионите“, организирана от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор. В знак на благодарност двете предоставиха купата, спечелена на Рали „Гюнайдън“ на спортния министър, който гарантира нейното запазване в Музея на спорта.

Обявиха най-добрите спортисти на България за 2020 г. (ГАЛЕРИЯ)

„Илия Чубриков беше голяма личност. Като дете съм бил свидетел на великата му победа на Рали „Златния пясъци“ през 1971 с българския Булгаралпин. Тогава България произвеждаше може би най-класния спортен автомобил в Източна Европа. Тази негова купа ще бъде съхранена за идните поколения“, заяви министър Кралев.

Снимка: Министерство на младежта и спорта

В своята кариера на състезател Чубриков има над 160 участия в автомобилни и над 50 в мотоциклетни състезания. Победител е в 19 международни надпревари и още над 30 подиумни класирания в различни дисциплини. През 1971 година Илия Чубриков печели първото Рали „Златни пясъци” - сега Рали „България” и в продължение на 36 години беше единственият роден състезател с подобно постижение. До началото на 90-те години той беше в челото на най-добрите 20 пилоти в света на FIA с приоритет А в Световния рали шампионат. Носител е на два призови плакета за Топ 3 от FIA през 1989 и 1990 година. Богатата му колекция от отличия включва успехи в престижни и трудни състезания - Рали „Руска зима”, Рали „Средиземно море”, Рали „Трансбалкания”, Рали „Вида”, Рали „Хеброс”, Рали „Стари столици”, Рали „Сливен”, Рали „Гюнайдън” в Истанбул и много други.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си