Какво се случва после и защо концлагерите продължават да оживяват в кошмарите ни?

Защо книгата "Момчето, което последва баща си в Аушвиц" от Джеръми Дронфийлд е различна? Какво се случва после и защо концлагерите продължават да оживяват в кошмарите ни – в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS гостува редакторът Благой Иванов.

По думите му колкото е по-близо до нас едно събитие, по-лесно е да се отъждествиш с него. А континентална Европа е в сърцето на кошмара по време на Втората световна война.

"Темата за концлагерите е експлоатирана на страшно много места. Не е възможно да останеш безразличен дори да си най-големия циник", обясни той.

"Като четеш книги на такава тематика почиташ паметта на хора, минали през невъобразим ужас, а повтарянето на филми по тези събития е опит за събуждане на инстинкт за самосъхранение и предотвратяването му за в бъдеще", смята Иванов.

Психолог: Книжката за еднополовите двойки не развращава, сексуалността не се влияе от пропагандата

Той разказа, че "Момчето, което последва баща си в Аушвиц" е история на разпокъсано еврейско семейство преди Германия да погълне Австрия. Част от него успява да се спаси. Когато се озовават в ада, оцелват благодарение на мислите си – оптимизмът на бащата го крепи, синът пък мисли за баща си. То е верига от събития, в които всеки намира за какво да се хване.

Има много неразказани истории и такива, които отново могат да бъдат разказани. Трябва да се подхожда индивидуално по отношение на заглавията.

Цялото интервю вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Редактор: Цветина Петкова