Тя е от препарата на Pfizer/BioNTech и съдържа 17 550 дози

17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха в България тази сутрин. Препаратът ще бъде разпределен до всички точки на страната. Това е поредна пратка за страната ни. Последната пристигна миналата седмица и съдържаше 14 000 дози. С нея бяха компенсирани пропуснатите количества две седмици по-рано заради промени в производствения процес на компанията.

„Вече ще има доставки всяка седмица. През следващата се очаква подобно количество от 17 550 дози. От третата седмица на февруари - 23 000, след което по 26 000 дози”, обяви на брифинг изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той посочи, че през настоящия месец се очакват 83 000 дози, а през март 104 000.

Нова доставка на ваксини в страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

Относно ваксината на Moderna Кирилов каза, че в събота е получена информация, че следващата доставка ще бъде намалена с 2 000 дози. Вместо 8 000 ще бъдат доставени 6 000, като броят се очаква да бъде компенсиран.

 

 

По отношение на препарата на AstraZeneca, за който вече Европейската комисия издаде разрешение за употреба, обяви, че ще бъде публикувана продуктовата информация, кратка характеристика и листовка. Те ще бъдат качени на сайта на здравното министерство и на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„По информация на производителя очакваме 48 000 дози от първата доставка. Надяваме се да се запази първоначалната дата 7 февруари. Следващата е на 14, като тогава се очакват 75 000. 136 000 - в края на месеца. 260 000 общо за февруари”, разясни Кирилов.

Той внесе яснота и за руската ваксина срещу коронавируса. По думите му научните консултации за нея, извършвани от Европейската агенция по лекарствата, продължават.

„Все още нямаме информация за развитие. Това е първоначалният етап. След това ще стартира процедура по предварителен преглед на данните. Ако отговарят на европейските изисквания, компанията ще може да подаде заявление за разрешение за употреба”, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Ако становището на европейската агенция е положително, Кирилов поясни, че ваксината ще може да се използва във всички европейски държави. 

Нови 3600 дози от ваксината на Moderna пристигнаха у нас

Според Изпълнителната агенция по лекарствата, ако всичко върви по план, само с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna до края на годината ще могат да бъдат ваксинирани 2 милиона и 200 хиляди българи. Ако междувременно бъдат одобрени и останалите ваксини голям процент от населението ще бъде имунизирани още в средата на годината.

Именно заради очакваното одобрение на още два препарата срещу COVID-19 се очаква през март и април доставките на ваксини в България да бъдат в пъти по-големи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.