Трябва да е готов до края на февруари, обяви здравният министър

Електронен регистър на желаещите да се ваксинират български граждани ще бъде готов до края на месец февруари. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на работното съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Проектът за електронен регистър се разработва съвместно с Информационно обслужване, като целта му е всеки български гражданин, който желае да се ваксинира, да попълни електронно своята заявка, за да има възможност да избира дали да се ваксинира от личния си лекар, или от лечебно заведение. По този начин ще се улесни цялата логистика на желаещите да се ваксинират.

Масовата ваксинация може да започне от края на февруари

„Очакваме този проект да бъде готов до края на февруари и в началото на март да имаме готовност да заработим със системата“, уточни проф. Ангелов. Здравният министър добави, че ситуацията в страната продължава да е под контрол, като изключително добра тенденция е, че излекуваните са десет пъти повече от новите случаи. Ангелов потвърди още, че през настоящата седмица ще внесе за разглеждане от Министерския съвет промени във ваксинационния план. Така изборната администрация ще бъде включена в третата фаза на имунизацията, която се предвижда да протича успоредно с втората фаза.

Регистър на желаещите да се ваксинират има в редица страни. В Австрия например записалите се получават обратен имейл с ден, час и място за  манипулацията. 

Богдан Кирилов: Април-май очакваме да има 4 ваксини срещу COVID-19

Същевременно пристигна и поредната пратка ваксини от Pfizer/BionTech - 17 550 дози. През февруари се очаква да получим от компанията още 83 000 дози. 

„Вече ще има доставки всяка седмица. Следващата седмица също се очаква подобно количество -  17 000”, заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Трета доставка от ваксината на Moderna се очаква другата седмица. Тя обаче ще е с 2000 дози по-малко.

„В рамките на месеца ще бъде компенсирано, но не знаем още конкретна дата”, обясни Кирилов.

Първа доставка от третата одобрена ваксина на AstraZeneca трябва да пристигне в България на 7 февруари. Тя ще съдържа около 48 000 дози, а за целия месец ще получим общо 260 000 дози.

Въпреки подобряващата се ситуация в България, лекарите остават нащрек.

„Не се успокояваме, болниците се готвят за евентуална трета вълна”, обясни ген. Венцислав Мутафчийски.

Към момента доказаните с британския щам са 33-ма. У нас все още няма потвърдени случаи на южноафриканския и бразилския вариант на коронавируса.

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.