Проф. Илко Гетов съобщи, че е започнала поетапна оценка на лекарствен продукт срещу COVID-19

През последните дни стана ясно, че Австрия няма да поставя ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca на хора над 55 години. Италианската агенция по лекарствата също взе това решение. На този фон, Германия препоръча препаратът да се поставя на хора до 65-годишна възраст.

„На този етап са оценени, в рамките на разрешаването за употреба, две клинични изпитвания. В тях няма достатъчно участници над 55-годишна възраст. Тази ваксина не е забранена за приложение над 55 години, но в продуктовата информация е написано, че няма достатъчно данни да се оцени ефикасността над тази възраст”, коментира в студиото на „Здравей, България” представителят за България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

Правят електронен регистър на желаещите да се ваксинират

Той допълни, че при тези хора няма данни какъв е процентът на защитата, който ваксината осигурява, и посочи, че в момента тече голямо клинично изпитване в САЩ, специално насочено върху възрастните.

Проф. Гетов разясни, че препаратът на AstraZeneca има значителни предимства пред другите разрешени ваксини - базираните на РНК-технологията.

„Първо - тя се поставя на по-дълъг интервал. Освен това, ваксината ще бъде в две разфасовки, а това позволява една по-добра организация на планирането по поставянето ѝ. Не се подготвя предварително, тоест, тя е готова. Ваксината е от по-известните на медиците и обществото - аденовирусни”, каза представителят за България в Европейската агенция по лекарствата.

Одобриха ваксината на AstraZeneca за употреба в ЕС

Той потвърди, че ваксините на Pfizer и Moderna покриват южноафриканската мутация на коронавируса.

„При установяване на някаква неефикасност по отношение на нова мутация, информационните ваксини могат много лесно да бъдат преработени, да бъде направен новият дизайн, за да бъдат достатъчно ефикасни”, обясни специалистът. 

Проф. Гетов съобщи информация, според която е започнала поетапната оценка на лекарствен продукт, съдържащ две готови антитела. „Това е експерименталният продукт, който беше приложен на Доналд Тръмп, и който се очаква да бъде наличен”, разясни той. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.