Поръчките на компанията за компоненти са ограничени до тези за 4G моделите

Huawei Technologies е уведомил доставчиците си, че поръчките за компоненти за смартфони ще спаднат с повече от 60% тази година, тъй като наложените от администрацията на Доналд Тръмп санкции продължават да се отразяват негативно на китайския технологичен гигант.

Информацията съобщи агенция Nikkei, цитирайки свои източници. Компанията възнамерявала да поръча достатъчно компоненти за между 70 и 80 милиона смартфони тази година, което едва около 40 на сто спрямо 189 милиона устройства доставени през 2020-та година.

Поръчките на компанията за компоненти са ограничени до тези за 4G моделите, тъй като липсва разрешение от правителството на САЩ за внос на компоненти за 5G модели. Някои от доставчиците коментираха пред Nikkei, че планираните за производството телефони може да са още по-малко – около 50 милиона броя.

Телефоните на Google ще мерят пулса чрез камерите си

През миналата година китайският технологичен гигант изпадна до номер 3 в световната индустрия за смартфони, изоставайки от южнокорейската Samsung Electronics и американската Apple.

Huawei вероятно ще загуби и още позиции тази година на фона на американските ограничения за износ. Компанията е отказала да коментира информацията на агенция Nikkei.

От своя страна Би Би Си съобщава, че за да компенсира част от загубите си, компанията възнамерява да започне разработването на програми за изкуствен интелект, включително предназначени за свиневъди и миньори.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.