Регистриран е и рекорден брой нови случаи на заразени с COVID-19 за 2021-ва година

Столицата отново остана без "зелени коридори". Този следобед свършиха и последните дози в лечебните заведения. 19 999 са поставените днес дози. А лични лекари от Пловдив пишат протестно писмо, заради малкото получени дози. 

Проф.Балтов обяви кога очаква да бъдат отворени отново "зелените коридори"

Днес беше регистриран и рекорден брой нови случаи на заразени с COVID-19 за 2021-ва година! Тестовете регистрираха близо 2600 заразени само за един ден! Междувременно, заради липса на достатъчно ваксини се стигна до напрежение на опашките пред имунизационни пунктове в София.

Този следобед и последните два пункта със зелен коридор за имунизации привършиха наличните си количества ваксини - това са кабинетите в Александровска болница и Свети Иван Рилски. Много хора останаха разочаровани, че не са успяли да си поставят от препарата, въпреки дългото чакане на опашка. Стигна се и до напрежение между чакащите.

Възможно е зелените коридори отново да отворят чак в средата на март, заяви директорът на Пирогов. Тъй като сега в цялата страна най-приоритетни ще са представителите на изборните комисии. Те трябва да имат и двете поставени дози до началото на април.

COVID-19: Рекорден брой нови случаи у нас от началото на годината

С привършването на дозите в столичната болница Св. Иван Рилски, се появи и напрежение сред желаещите имунизация. Наложи се лекарите да помолят за спазване на реда.

Разбирателство нямаше както между по-младите и по-възрастните, така и между самите възрастни хора.

„Проблемът е, че ваксините са ограничени и не е ясно докъде ще стигнат и такива господа, тарикати, застават там и съответно могат да прередят хора”, казаха чакащи на опашката.

„Ние сме такова общество - на овце, които не можем да преценим даже, че възрастните хора са с приоритет”, добавят хората пред пункта.

Около обяд всички налични дози вече бяха поставени. Опашката обаче остана.

"Зелените коридори" вероятно ще бъдат възстановени в средата на март, когато приключи имунизирането на участниците в изборния процес, заяви директорът на Пирогов.

„В момента, в който обявихме, че по-приоритетно минават секционните и районните избирателни комисии, мисля, че хората разбраха, че просто ще изчакат до 15 март. В момента, в който премине първата фаза на ваксинация на комисиите, тогава отново, предполагам, ще се отворят и "зелените коридори", каза той.

Всичко обаче ще зависи от това колко нови дози ще получи България.

„Надяваме се, че ще има допълнителни доставки. Общо заявеното количество е 500 хиляди дози ваксини, които ще дойдат през март”, добави проф. Балтов.

Имунизиране с приоритет на комисиите за изборите скоро започва и в другите градове на страната.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.