Според Емил Ботев те не могат да активират огнищата в България

„Земетресенията в Гърция са много далеко. Те не могат нито да активират огнищата в България, нито в близките до тях зони. Ние се намираме на над 200 км, така, че няма никаква възможност за индуциране на сеизмична активност в нашите зони”, обясни сеизмологът Емил Ботев в ефира на „Здравей, България”.

Ново силно земетресение в Гърция, усетено е и у нас

През последните дни сеизмологичната активност в южната ни съседка е изключително динамична. Силен трус разтърси Лариса преди дни, земетресението е усетено на места и у нас. След него в Гърция продължават вторичните трусове. В четвъртък вечерта също имаше земетресение, което е било усетено по високите етажи от единични хора в района на Сандански.

Продължават вторичните трусове в Гърция

„Сеизмичната активност зависи от свойствата на земната кора, която в случая е в континенталната част на Гърция. Очаква се земните трусове да продължат 2-3 месеца. Те ще се усещат от хората. Тази нощ най-малко десетина труса са усетени от хората в Централна Гърция”, обясни Ботев.

МВнР: Няма пострадали българи при земетресението в Гърция

Според него във всички зони, известни у нас със силната си сеизмичност, напреженията са освободени в началото на миналия век. Като най-опасна сеизмологът определи североизточната зона край Шабла.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.