Забравените скандали от архива на Държавнан сигурност

Сега ще върнем лентата назад. Преди 1989 година режимът твърдеше, че престъпността е почти изкоренена, а корупция не съществува. Въпреки това по време на комунизма няколко шумни дела разтърсват из основи партийния елит и номенклатура.

Злоупотребите са колосални и често надхвърлят милиони левове. При това във време, когато средната заплата беше около 200 лева.

Мислили сте, че по времето на Тодор Живков не се е крадяло? Напротив.

Сега ще чуете и разказа на човека, който е разследвал именно номенклатурата на БКП.

"Към всяко отраслово министерство имаше офицер от Държавна сигурност, под прикритие, който работеше като служител, но работата му беше наблюдава. Той не беше обикновен служител, а офицер от икономическото контраразузнаване", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Димитър Иванов, началник на шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност.

Той поясни, че всички тези офицери, работили в министерствата, където се оперира с големи средства от значителен стокооборот, са докладвали на съответните служби, информацията се е събирала и анализирала, отивала е към Държавна сигурност, след това в МВР и накрая към партийното ръководство. А отделно от това е имало инспектори, които само с това сасе занимавали.

"Контролните системи се дублираха, три-четири, една над друга", добави още Иванов.

Той коментира, че и преди, и сега корупцията е по върховете на властта, по управленските етажи. Но тогава не е било формулирано като корупция, а като "лично облагодетелстване" и съпътстващото го "морално разложение".

Димитър Иванов призна, че е имало случаи, когато са му звънели по телефона, за да не се занимава с определено дело или човек с уверението, че това не е негова работа, но обратното е било със случая "Тексим", когато са му "препоръчали" да се заема с него.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.