„Правя тази стъпка много съзнателно, изпълнен с гордост и огромна благодарност”, каза той

Националният селекционер на Германия Йоаким Льов обяви, че ще се оттегли от поста си след Европейското първенство това лято, съобщава gong.bg. 61-годишният специалист пое тима след Мондиала през 2006 г., като преди това, в продължение на две години, бе помощник-треньор на Юрген Клинсман.

Променят важно правило във футбола

Той изведе Бундестима до Световната купа в Бразилия през 2014 г., а също така остана финалист на Евро 2008. След това обаче Бундестимът допусна сериозен спад в резултатите си и дори не успя да излезе от групата си на Мондиал 2018. Миналата есен отборът регистрира и една от най-тежките си загуби - с 0:6 от Испания в среща от Лигата на нациите, с което натискът върху Льов се увеличи.

Снимка: Getty Images

Договорът му е до края на Мондиал 2022, но той сам е изявил желание да се раздели с поста по-рано.

„Правя тази стъпка много съзнателно, изпълнен с гордост и огромна благодарност. Мотивацията ми за Европейското първенство това лято е страхотна“, заяви Льов в своето изявление.

Изтеглиха жребия за 1/4-финалите за Купата на България

„Горд съм! За мен беше чест и нещо много специално да водя моята страна. Работих с някои от най-добрите играчи на Германия в продължение на 17 години. Имахме страхотни триумфи и болезнени поражения. Имаше толкова много вълшебни моменти - не само спечелването на Световната купа. Ще направим всичко възможно да зарадваме нашите фенове това лято и да бъдем успешни на финалния за мен турнир“, каза още той.

Льов ще се оттегли като вторият най-дълго служил треньор на Германия след Сеп Хербергер. За негов наследник на поста е сочен мениджърът на „Ливърпул” Юрген Клоп.  

Редактор: Росана Манева