Така бяха нанесени още щети по релсовия път

Един и същ товарен вагон дерайлира два пъти в рамките на няколко часа и разруши близо 4 километра железен път. Инцидентът стана на Подбалканската линия между София и Бургас в района на Твърдица. Заради катастрофата са спрени и пътническите влакове.

Малко преди гара Твърдица, Сливенско, снощи, дерайлира 16-ият вагон от 17-вагонна товарна композиция, превозваща пясък. Цяла нощ аварийни екипи възстановяваха вагона, за да може да се придвижи.

Заради излезлия от релсите вагон, има сериозни щети по трасето. „Има около 3 километра и половина разрушена инфраструктура”, заяви инж. Христо Цаков - директор „Железен път и съоръжения“.

„Започва разследване и оттук нататък ще търсим причини за дерайлирането на влака”, каза д-р инж. Бойчо Скорбански.

Вагон от товарен влак се обърна край Твърдица (ВИДЕО+СНИМКИ)

Проблемният вагон, обаче, днес дерайлира за втори път близо до гара Чумерна. Унищожен е още половин километър релсов път.

И при двата инцидента не се изключва човешка грешка. „По принцип едно произшествие не става само от една причина. Там винаги нещата са няколко. Нашата задача е да можем да ги изследваме всичките и едно по едно да ги отхвърлим”, коментира д-р инж. Бойчо Скорбански.

Тепърва предстоят експертизи, както на вагоните, така и на коловозите. 

Транспортирането на дерайлиралия вагон отне яколко часа. Причината е, че той се придвижваше с до 10 км/ч по железния път.

Заради инцидента бързите влакове се отклоняват през Тулово – Змейово – Стара Загора – Зимница.

Пътниците от пътническите влакове се превозват с автобуси в участъка между Твърдица и Гавраилово. Ремонтът на жп участъка се предвижда да приключи до 10 дни.

Репортер: Георги Манев