Македонски журналист: Македонското общество не е готово за радикални промени

Преди няколко дни бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски даде своята рецепта за разрешаване на висящите въпроси между Скопие и София. Можем ли да очакваме обаче антибългарската пропаганда да бъде прекратена?

"Македонското общество не е готово за радикални промени. Трябва да се каже, че до сръбската окупация през 1918 повечето македонци са били българи", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Владимир Перев, журналист.

Според него няколко поколения историци трябва да се откажат от писанията си, за да се приеме истината.

За антибългарската пропаганда журналистът сподели, че това е реакция на македонците да се покажат различни от българите, което е стигнало до екстремно поведение. Според него е възможно кампанията срещу България да се генерира от Сърбия и Русия.

"Македония да бъде сръбска е голямо желание на Белград и Москва, а влизането в НАТО се приема за провал от тях", добви още той.

"Готви се резолюция за РС Македония, в която има текстове, които ангажират държавата със засилване сътрудничеството с България, като част от инвестиционен план за развитието на Западните Балкани", това каза в предаването Александър Йорданов, евродепутат.

Според него тук България трябва да постави въпроса за геноцида над българите в Македония. Александър Йорданов е добавил в резолюцията, че трябва да има разбирателство по историческите въпроси, а не компромис, защото компромис в историята няма.

Евродепутатът е категоричен, че македонското общество трябва да се подготви да приеме своето минало, защото няма да имат бъдеще.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.