Вайола Дейвис е най-номинираната чернокожа актриса - 4 пъти

Номинациите за 93-тите награди на Американската академия за кинематографично изкуство и наука вече са факт. Те са исторически заради редица неща, случващи се за първи път. Ето и най-любопитните от тях. 

Актрисата Мария Бакалова, номинирана в категорията за поддържаща роля за образа й на Тутар в "Борат 2", е първата актриса от славянски произход, която ще бори за статуетка, след рускинята Лила Кедрова през 1964 г. и полякинята Ида Каминска през 1966 г.  

Емералд Фенъл е първата жена, номинирана за режисьорски "Оскар" за дебютния си филм.  

Юн Ю-джун ("Минари") е първата корейка и третата представителка на Източна Азия с актьорска номинация за поддържаща роля след японките Мийоши Умеки и Ринко Кикучи.  

Щастие и прекрасни думи за Мария Бакалова след номинацията за "Оскар"

Клои Чжао е първата цветнокожа жена и първата жена от китайски произход, номинирана за режисьорски "Оскар", първата жена режисьор, номинирана и в категорията за монтаж, и първата жена с четири номинации в една и съща година.  

Вайола Дейвис е най-номинираната чернокожа актриса. Номинациите й за "Оскар" са четири - две за главна и две за поддържаща роля. Този път тя попада в списъка за образ й в лентата "Ма Рейни: Майката на блуса". Преди това си делеше титлата с Октейвия Спенсър. Дейвис е и първата чернокожа актриса, получавала повече от една номинация за главна роля.  

Освен Вайола Дейвис, тази година още една чернокожа актриса попадна сред претендентките за "Оскар" за главна роля - Андра Дей за изпълнението й в "Съединени американски щати срещу Били Холидей". За последен път две афроамериканки - Сисъли Тайсън и Даяна Рос, са номинирани за най-добра актриса през 1972 г. Любопитното е, че номинациите и на Рос, и на Андра Дей, са за превъплъщението в образа на една и съща джаз легенда - Били Холидей.  

ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ: Мария Бакалова получи номинация за "Оскар" (ВИДЕО)

За първи път в историята на Оскарите продуцентският състав на филм, в случая "Юда и черният месия", е изцяло от афроамерикански произход, а Даниел Калуя, който е част от лентата е първият британски чернокож актьор, получил повече от една номинация -той ще се бори за статуетка в категорията за поддържаща роля.  

Освен това, за първи път трима чернокожи актьори - Даниел Калуя , Лакийт Станфийлд и Лесли Одъм-младши, се съревновават в една и съща категория (в случая за поддържаща роля). 

Освен първият актьор от пакистански произход и първият мюсюлмански актьор, номиниран за главна роля, Риз Ахмед е и първият актьор след Алън Аркин, чието изпълнение е основно на жестомимичен език. 

Българско участие в още един филм, номиниран за „Оскар”

83-годишният Антъни Хопкинс е най-възрастният актьор, номиниран за главна роля за изпълнението си в "Бащата". Той е третият актьор след Джесика Танди и Кристофър Плъмър, получил две или повече актьорски номинации, след като е прехвърлил 80-те. 

Церемонията по връчването най-престижните награди в света на киното ще се състои на 25 април и ще бъде излъчена по NOVA.