Хиляди работници в шоуиндустрията са без работа заради пандемията

В сезона на наградите - Холивуд пред фалит. Хиляди работници в шоуиндустрията са без работа заради пандемията от COVID-19.  Сред най-потърпевшите се оказват производителите на червени килими. 

ИЗКУСТВО ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ: Как операта в Стара Загора ще открие сезона?

Прословутите червени килими на Холивуд бяха неизменна част от всяко бляскаво кино събитие. А разпъването им се превръщаше в ценен момент, който никой фотограф не искаше да пропусне. Само преди година по същото време собственикът на фирма за килими в Лос Анджелис - Тони Киликоглу, не е имал и един свободен ден. 

„По време на сезона на наградите дори нямахме време да спим. Рекордът ни е 15 събития и 15 партита само за ден. За седмица събитията понякога стигаха до 50”, спомня си Тони.

Към днешна дата обаче едни от емблемите на Холивуд на практика стават непотребни.

Връчиха телевизионните награди „Еми” дистанционно (ВИДЕО)

„В момента, в който затвориха киносалоните, това означаваше край на червения килим. Всеки един филм имаше своята голяма премиера - звездите да се срещнат там с феновете. Истинско изживяване беше една такава премиера”, смята Димитър Дринов.

Отменени са и прословутите звездни партита, а церемониите по раздаване на статуетки преминаха в онлайн формат. Американски експерти оценяват загубите на "хората зад кулисите" за над 100 милиона долара.

„Това е загуба на много нива. Не само затворените киносалони. Шофьори на лимузини, кетъринг, охрана, която пази звездите. Стотици, дори милиони хора, които са като скачени съдове и са принудени да се преориентират. Всеки оцелява, както може”, обясни Димитър Дринов.

БЕЗ ЧЕРВЕН КИЛИМ: Звезди ще получават награди "Еми" по...пижами

Така фотографът на киносъбития от 20 години Алберто Родригес, снимал отблизо най-големите холивудски величия, е принуден да стане шофьор. Производителят на "червени килими" Тони Киликоглу също намира друг начин да оцелява - не от шоубизнеса, а от пандемията.

„ Започнахме да правим прегради от плексиглас за различни нужди на бизнеса или за събития, които продължават да се провеждат на открито”, сподели той. Въпреки новата си работа, Тони и служителите му не спират да се грижат и за килимите в склада - с надеждата, че скоро по тях отново ще стъпват звезди.