Най-добрите състезателки на България ще пропуснат Световната купа в Ташкент

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира завършилото състезание за Световната купа. В официалната страница на федерацията във Facebook Раева разкри, че много от момичетата са с контузии и приоритет ще бъде възстановяването им. По тази причина най-добрите състезателки на България ще пропуснат следващата Световна купа в Ташкент (Узбекистан), съобщава gong.bg.

Шест златни, един сребърен и два бронзови медала за България на Световната купа (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Всички от световния елит вече повече от година нямат официално състезание, като изключим Европейското първенство в края на миналата година и трябваше по някакъв начин да се подсигурят надпревари за тези гимнастички, които вече са в олимпийската година. Изключително важно беше да организираме по възможно най-добрия начин Световната купа в София и мисля, че се справихме много добре. И президентът на ФИГ Моринари Ватанабе и президентът на ТК Наталия Кузмина казаха, че организацията е много добра. Знаете, че е много тежко, защото сме в епидемични условия, но мисля че успяхме да се справим”, коментира Раева.

 

 

„Важно беше за момичетата да имат тази Световна купа. Много съм щастлива, че България успя да завоюва толкова златни медали с ансамбъла и Боряна Калейн. Допускаха се грешки, нормално е, това е година и половина излизане от ритъм, а в същото време има изключително усложняване на композициите, което изисква много тежка работа. Момичетата успяха да се справят и в ансамбъла, и в индивидуалното. Силно участие на България, абсолютен рекорд при съчетанието с пет топки на ансамбъла - 44.150 точки. Да видим само колко време ще се задържи този рекорд, защото съм сигурна, че конкурентите ще направят много сериозен и задълбочен анализ на съчетанията ни и няма да оставят нещата така. Конкуренцията непрекъснато расте и се развива, съперниците усложняват непрекъснато съчетанията си и ние правим същото”, каза още президентът на БФХГ.

ГОРДОСТ: Ансамбълът ни оглави класирането с брилянтно изпълнение и рекорд (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това, което трябва да се подчертае, е, че изненадата при ансамбъла ни е много голямата разлика между България и Япония, защото на последното световно първенство Япония ни победи в многобоя - те бяха втори, а ние - трети. Сега обаче направихме една огромна разлика, което говори за неимоверното израстване на българския ансамбъл. Трябва да се отчете физическата подготовка, възможностите и качествата на момичетата. България показва изключителна класа и като физически данни, и като физическа и психологическа подготовка. Имаме пет изключителни гимнастички, които могат да правят много сложни елементи”, допълни Раева.

„Огромно е израстването и при индивидуалните ни състезателки - Боряна Калейн и Катрин Тасева. Калейн показа, че и с грешки е абсолютно равностойна на Линой Ашрам - нещо, което миналата година беше много по-трудно, да не говоря за 2019-а. Съчетанията са много усложнени, и която издържи и ги изиграе, ще спечели медал и в Токио. Конкуренцията при индивидуалното е много голяма. Тук отсъстваха единствено състезателките на Русия, които са нашите основни съперници, но това, което показва тази Световна купа с всички останали участнички, е, че България трайно се настанява в призовите места в индивидуалното”, коментира Илиана Раева.

ОГРОМЕН УСПЕХ: Злато за ансамбъла в многобоя в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Някои състезателки от ансамбъла, Боряна Калейн и Катрин Тасева са с травми и болки. Боряна игра с много силни болки в глезена на това състезание, а Катрин - с болки в кръста, Мадлен Радуканова също е с контузен глезен, а Лаура Траатс има проблеми с ръката. Основният ни приоритет сега ще бъде абсолютното възстановяване на момичетата. Взехме решение да се пропусне следващата Световна купа в Ташкент. Разбира се, България ще участва, но с друг състав”, разкри Раева.

„Много съм щастлива и доволна от представянето на българския отбор. Има много какво да се желае като работа в ансамбъла по отношение на изчистване на елементите, защото се допуснаха грешки и в двата дни. Истината е, че ансамбълът, с фантастичните оценки, които получи, всъщност взе с две точки по-малко от това, което е заложено”, добави президентът на БФХГ.