Човекът ще има лична карта за първи път

Иван Цонев  е човек с нелека съдба и мечтата му е да бъде настанен с дом за възрастни хора. Пред репортера на "Социална мрежа" Десислава Жаблянова той разказа, че е роден е в Мадан, а в Габрово са имали апартамент. Не са се разбирали с брат си, дошъл в София. Работел е в строителството. Никога не си е изкарвал лична карта. Живее в изоставена сграда в столицата.

"Бяхме в шок, когато установихме, че неговият последен документ е зелен паспорт отпреди около 40 години" това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Радостин Георгиев, създател на фейсбук платформата „Подай ръка”.

От организацията са го намерили в къщата, изоставена от собствениците, защото не са могли да я продадат.

Радостин Георгиев добави, че са посетили Габрово, за да се установи постоянен адрес, необходимост за издаване на лична карта, като са срещнали доста трудности, но са успели.

"В края на този месец личната му карта ще бъде готова", категоричен бе той.

Радостин съобщи, че общото здравословно състояние на Иван Цонев не е добро и има нужда от прегледи и лечение.

"Съдействието между организации като нашата и социалните служби е много добро и ефективно и само така се постигат резултати", заключи Радостин Георгиев.

В предаването Павлина Стоянова, социален работник, „Социално подпомагане“, Красно село, също каза, че Иван Цонев от 2010 година живее в София, но няма документ за самоличност, както и доходи.

"Ангажирахме се да издадем лична карта на Иван Цонев. След издаването на документа ще бъде настанен в социална институция. Всички домове имат задължително медицинско обслужване, където се получава адекватна грижа", добави тя.

Приютът за бездомни хора в Пловдив търси помощ

Павлина Стоянова информира, че рядко са такива случаи, в които изобщо не е изкарвана лична карта.

Тя също адмирира работата на "Подай ръка" и организации като нея, защото за такива случаи социалните служби са сигнализирани предимно от будни граждани или подобни неправителствени инициативи.

Ресторантьор от Костинброд помага на нуждаещите се

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
 

Рядко са случаите, в които изобщо не е изкарвана лична карта.