Дигиталният антропологичен архив създаден от българи и е единствен по рода си

Българи създадоха единствен по рода си дигитален антропологичен архив, който да разкаже кои сме на следващите поколения. Идеята им е през тази година да съберат 1000 истории от целия свят.

Откриват първата морска библиотека у нас

Представете си да можете да чуете шума на улицата си във всеки един момент, където и да сте. Или отново вашата баба да запее песен, да разкаже история, дори и вече да няма. Такава е целта на авторите на “Есториум”  - да запазим днес, за да го има утре.

„Първото ни пътуване беше до района на Западните Родопи и това, което научих, е колко много не знаем за хората. Докосвайки се до всяка душа, установихме колко много дълбочина има във всеки един човек”, разказа Атанас Христосков, автор на “Есториум”.

100-годишна рецепта срещу грип

Дядо Алидин от Родопите вече е част от дигиталния антропологичен архив на  “Есториум”. В него авторите му искат да съхранят образа и духовния отпечатък на милиони човешки същества.

„Това, което ще правим в „Есториум”, е да запечатаме света, такъв, какъвто е и да съхраняваме историите на хората - завинаги. Защото този дигитален архив започва сега, но той е безкраен”, смята режисьорът Велианна Кашева.

Представят работни моменти от емблематични български игрални филми

Хората и техните истории, екипът запечатва в естествената им среда. Разказите могат да бъдат регистрирани и в писмена форма, като фотографски образи, аудио, видео и дори виртуална реалност, към които да се връщаме и към които да отиват нашите наследници.  В дигиталния архив на “Есториум” може да влезе всеки - аз, вие, баба ви, дори съседката. Съдържанието е и ще бъде свободно достъпно за всички хора по света.