Препаратът е четвъртият одобрен в ЕС срещу COVID-19

Европейската агенция по лекарствата потвърди възможна връзка между ваксината на „Янсен” и редки проблеми със съсирването на кръвта при пълнолетни хора, ваксинирани в САЩ. От агенцията посочват, че към информацията за препарата трябва да се добави предупреждение за необичайни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити. Те трябвало да бъдат посочени като много редки странични ефекти.

В съобщението се отбелязва, че наблюдаваните при този препарат тромбози са сравними с редките последици от ваксината на AstraZeneca. Допуска се, че тези явления може да се дължат на имунен отговор по неизяснени още причини.

Допълва се, че при ваксината на Johnson & Johnson, за която е достатъчна една доза, нежеланите прояви настъпват до три седмици след имунизацията.

СЗО: Пандемията може да свърши скоро

Все пак заключението на ЕМА  е, че общите ползи от ваксината на Johnson & Johnson срещу  COVID-19 надвишават рисковете от странични ефекти.

„Научната оценка, която направиха нашите експерти ще позволи на отделните държави да решат как да прилагат тази ваксина. Това ще зависи от ситуацията във всяка страна - като нива на заразяване, броя на хоспитализираните, броя на хората в интензивните отделения и наличието на ваксини като цяло”, заяви Емър Кук - директор на Европейската агенция за лекарствата.

Ваксината на „Янсен” е четвъртият одобрен в ЕС препарат срещу COVID-19.

По-късно от компанията Johnson & Johnson заявиха, че ще възобнови доставките на ваксината си срещу COVID-19 за Европа.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК