С пенсията си жената едва успява да си плати наема

Самотна възрастна жена живее в тежки условия в центъра на Бургас. Съседите й се опасяват, че тя не може да се грижи вече сама за себе си, защото е трудно подвижна и с проблеми със слуха. Жената не може да си позволи да отиде и в старчески дом заради липса на средства, а с пенсията си едва успява да плати наем за мазето, в което се налага да живее.

70-годишната жена, останала без дом след пожар, и съседите ѝ се нуждаят от помощ

За да открием баба Минка, трябва да слезем в мазето на стара кооперация в центъра на Бургас. Самотно живеещата 87-годишна жена ни посреща в стая, в която условията са мизерни. В стаята има мивка и радиатор, с който се топли, това й стигало.

Жената беше видимо учудена, че се интересуваме как живее, защото на нея не й липсвало нищо. Свикнала с паяжините, които не може да чисти, жената разказва, че за нея се грижи внучката й, която идвала в почивните дни, носела храна, оставяла пари. За покупките й помагал съседът.

„Много добре се грижи и той за мене. Винаги се отзовава на моите нужди. Щом го помоля веднага отива. Преди малко ми донесе хляба”, разказа баба Минка. Съседът по стая разказва, че тя живеела така от около 3 години.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Млад мъж се нуждае от средства за спешна трансплантация

Баба Минка разказва, че работела като машинна плетачка дълги години в несъществуващо вече предприятие. След пенсионирането си живяла при семейството си. От скромната си пенсия- 300 лева, за наем отделяла 50 лева. С останалата сума покривала разходите си. Тежи й, че не може да излиза сама, защото преди години претърпяла операция на тазобедрената става. Преди дни я посетили социални работници, баба Минка обаче не иска в дом за възрастни хора, не за друго, защото не може да си го позволи.

„Тук ми е добре. За един човек искат 600 лева.А тия пари ние няма откъде да ги вземем.Искат да внесат 300 лева там пенсията и семейството ми да доплаща.Обаче ние не сме от тази категория”, смята баба Минка.

Приятели вече не я посещавали. Ежедневието й минавало в гледане на сериали и четене на книги. Не иска да мисли за самотата и живота си.