Свръхконсумацията подлага организма на силен стрес
Д-р Камен Данов, гастроентеролог в "Пирогов", споделя своите професионални съвети за справяне с преяждането по празниците и последствията от него.
В ефира на предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS специалистът каза, че не препоръчва консумацията на яйца за хора с жлъчно-каменна болест и хронични панкреатити.
"Яйцето има много белтъци. Представява белтъчна и калорийна бомба с доста мазнини. Не е желателно да се консумират повече от 2-3 яйца на ден, и то не всеки ден", казва гастроентерологът.
Сред симптомите на преяждане са тежки болки в корема, повръщане, но някои хора, независимо от тези оплаквания, продължават да ядат.
СЛЕД ПРАЗНИЧНОТО ПРЕЯЖДАНЕ: Как да свалим натрупаните килограми?
Според д-р Данов постът е модерен не само при религиозните хора.
"Прекомерната употреба на месо е един от виновниците за онкологичните заболявания. Добре е да има разтоварващи периоди с растителна храна, за да се намаляват токсичните вещества", обясни д-р Данов.
Той споделя, че преходът между поста и нормалното хранене трябва да бъде плавен. А заради преяждането целият организъм е подложен на тежък стрес. Злоупотребата с алкохол също крие големи рискове.
Целия разговор гледайте във видеото.
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.