Кабинетът има готовност да осигури средства за видеонаблюдение в секциите

Новата власт направи сметка за предстоящите избори. На извънредно заседание кабинетът „Янев” одобри проектобюджета за вота. Средствата бяха приети от министрите след двучасово заседание - точно 57,1 млн лева.

Колко ще струват предсрочните избори?

Според правителството парите ще могат да обезпечат 500 секции допълнително в чужбина. Допълнително са одобрени и 11,1 млн. лв. в случай, че изборите се проведат при извънредна епидемична обстановка.

Ако в страната не е обявена епидемична обстановка, то предсрочните избори ще струват с 8,6 млн. лв. по-малко от тези на 4 април. Крайната цена ще зависи от това дали България продължава да е в извънредна епидемична обстановка, или не.

Дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Ще гарантират ли машините честен вот?

„След провеждане на обществена поръчка по доставката на допълнителните машини и след като се види колко устройства ще са необходими - Министерството на финансите е поело ангажимент да направи обезпечение на средствата - капиталовата инвестиция в тези допълнителни машини в размер на база поръчката, която ще бъде реализирана”, обясни финансовият министър Асен Василев.

При решение от страна на Централната избирателна комисия за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, правителството има готовност да осигури необходимите за целта допълнителни средства.

Част от парите за извънредния вот ще дойдат от предвидените в централния бюджет за 2021 г. разходи за провеждане на избори, а останалата част – чрез преструктуриране на разходите, съобщиха още от правителството.