От МОН реагираха остро на предложението на новия зам.-кмет по образованието

650 лв. компенсация за неприетите деца в ясла или градина в София. Предложението е на новият заместник-кмет по културата и  образованието Мирослав Боршош. От министерството на образованието обаче смятат, че по този начин общината се опитва да прехвърли своята отговорност към държавата и да абдикира от  задълженията си.

Протест на родители в София заради неприети в ясли и детски градини деца

Малката Никол ходи на частна ясла от 2 години, защото в държавна място за нея няма. Заради смяна на адреса преди половин година семейството губи точка по критерия уседналост.

„Така получавам с точка по-малко и отново отпадам от класацията, защото не е възможно дете с 12 точки да се класира”, сподели майка на Никол Александра Младенова.

На месец това струва на Александра и съпруга й 680 лева, а на година над 8 хиляди. Зам.-кметът по културата и образованието Мирослав Боршош смята, че строежът на детски градини няма да реши проблема с липсата на места за всички деца.

За плановете на родителите и общината след първото класиране за детските градини

„Когато предлагаш едно и също решение в продължение на години, не може да очакваш различен резултат, трябва да разширим възможностите”, смята Боршош.

Затова предлага компенсацията за деца, които нямат място в детска градина, да се увеличи на 650 лева, но да я получават и тези, които нямат достъп до ясла, не само до детска градина.

„Тези средства се формират много простичко - 300 лв. от предишното правителство, което е осигурило плюс 350 лв. Надявам се, че ще успеем да формираме тези пари и от общината , за да може всяко дете, което не е на детски градина, да ги получи”, добави зам.-кметът.

Поискаха оставката на Йорданка Фандъкова

От МОН реагираха остро на предложението на Боршош. В писмена позиция от там пишат, че  "Столична община абдикира от основното си задължение - да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години". И допълват, че месечната компенсация от 291 лв., е изчислена в рамките на приетия бюджет за тази година. А актуализация на средствата  не е правена. А Александра не вярва, че и през следващата година Никол ще бъде приета в държавна градина. Но казва, че общината не трябва да забавя строежа на повече сгради.

„Целта на всички родители е да използват държавни учреждения и това, че ще дадат на всички деца тези 650 лева, не трябва да спира строежите, а напротив - трябва да ги забързат”, казва тя.